11 melegítő fűszer borús napokra

Mezei Elmira, holisztikus táplálkozási szakértő | 2012. Október 29.
A téli időszak beköszöntével szervezetünknek, hogy védekezni tudjon a hideg ellen, több kalóriára van szüksége. Az úgynevezett melegítő fűszerek nagy segítségünkre vannak ebben, érdemes ételeink elkészítéséhez rendszeresen használni belőlük.

A keleti filozófia táplálkozási rendszereiben az ételeket – egyéb szempontok mellett – fűtő-hűtő, nedvesítő-szárító kategóriákra is felosztották. A lehűléssel, alulműködéssel járó betegségeket tonizáló, pezsdítő, melegítő fűszerekkel kiválóan ellensúlyozhatjuk. Hogy melyek ezek?

 

Csípős fűszerek

A csípős fűszerek serkentik a vérkeringést és gyorsítják az anyagcserét, ezáltal melegítenek. Ilyen például az egyszerű fekete bors, ami ételeink egyik legalapvetőbb ízesítője, fertőtlenítő és antioxidáns hatású. A Cayenne-bors, a csilipaprika és a pirospaprika magas C-vitamin-tartalmú, megfázás esetén segít leküzdeni a kellemetlen tüneteket.

Fokhagyma

A fokhagyma fogyasztása egész évben javasolt, de télvíz idején különösen. Nyákoldó, vírus-, baktérium- és gombaölő, s vérkeringés-javító hatású növény. Olívaolajban eltett, apróra vágott fokhagymából ízletes immunerősítőt készíthetünk, ha öt fej fokhagyma gerezdjeit meghámozzuk, apróra vágjuk, és egy kis darált, erős fűszerpaprikával elkeverjük, majd annyi olívaolajjal leöntjük, hogy ellepje. Főzéshez, sütéshez is használhatjuk.

Gyömbér

Fertőtlenítő hatású fűszer, nyugtatja a bélrendszert, hányinger esetén is jól alkalmazható. Süteményekbe, mézeskalácsba, egzotikus fogásokba, valamint teának is kiváló. Gyömbérteához a friss gyömbérgyökeret apróra vagdaljuk, és forró vízzel leöntjük, ezt iszogatjuk. Gyömbérfőzetet fürdővízbe is tehetünk, kellemesen átmelegíti a testet.

Fahéj

A fahéj keringésjavító, fázékony embereknek ideális fűszer. Szinte minden téli süteménybe, kompótba kiváló, almás édességekkel jól harmonizál. Rendkívül finom és melegítő ital a fűszeres Chai tea, amihez egy nagy csésze fekete teát készítünk, és 4 szem szegfűszeggel megbolondítunk. Pár perc után a szegfűszeget kivesszük, majd egy-egy csipet fahéjat és őrölt kardamomot beleszórunk. Mézzel ízesítve, forrón fogyasztjuk.

Kardamom

A kardamom is segíti az emésztést, jól alkalmazható felfúvódás és gázképződés esetén. Édes és sós ételek elkészítéséhez, turmixokhoz is használható. Magjainak rágcsálása frissíti a leheletet.

Kurkuma

A kurkuma, azaz az „indiai sáfrány” erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, bélnyugtató, fertőtlenítő fűszer. Méregteleníti a májat, és egyensúlyba hozza a koleszterinszintet. Élénksárga színe miatt óvatosan bánjunk vele, mert könnyen megfesti azt, amivel érintkezik! Currys ételekhez, rizs főzéséhez alkalmazhatjuk.

Köményfélék

A római kömény és az édeskömény az európai köményhez hasonlóan emésztésjavító, gyomornyugtató, melegítő hatású. A római kömény a közel- és távol-keleti ételek állandó összetevője. Intenzív íz- és illatanyaga megosztja az emberek ízlését, de aki megszereti, nagyon fogja értékelni.

Ezekből a fűszerekből természetesen nem tudunk nagy mennyiséget fogyasztani, de rendszeres, kis mennyiségben való használatuk egész télen át egészségmegőrzésünk hasznos kiegészítői lehetnek. Illatuk, aromájuk igazi téli hangulatot teremt, és a legegyszerűbb fogásokat is különlegessé varázsolják.

Exit mobile version