Egészséges a bonbon, ha házilag készül

nlc | 2013. Február 14.
A Valentin-nap a szerelmesek napja, s ha nem is vagyunk olyan nagy hívei e hagyománynak, egy kis aprósággal kedveskedhetünk párunknak ezen a napon. Készítsünk házi, cukormentes bonbonokat!

Nem egyszerű egy nyugodt pillanatot találni, amikor kedvesünkkel kettesben tölthetünk el néhány csendes és szerelmetes percet. Még ha a Valentin-napot nem is tartjuk ünnepnek, arra mindenképpen érdemes kihasználni az alkalmat, hogy párunkkal egy-két meghitt órát együtt töltsünk el.

Hogy minden tökéletesre sikeredjen, kövessék tanácsainkat! Nincs másra szükség, csak egy kis nyugalomra, gyertyafényre, egy üveg finom borra, és az alábbi apró kis finomságokra, melyek valóban megédesítik majd a pillanatot. Az alaposan összeválogatott alapanyagoknak köszönhetően még bűntudatuknak sem kell lennie!

Cukormentes vaníliás marcipán

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:

• 30 dkg mandula, megtisztítva és finomra őrölve
• 2 rúd vanília kikapart belseje
• 3 evőkanál porított xilit
• 1 narancs frissen csavart leve
A tetejére:
• 5-5 dkg egész mandula és arany mazsola

Elkészítés:
Az őrölt mandulát a vanília magjaival, a xilittel alaposan összekeverjük, és annyi narancslével összegyúrjuk, hogy jól formálható masszává álljon össze. Tiszta munkafelületen tenyérrel vagy sodrófával kb. 1,5 centi vastag lappá nyújtjuk. Próbáljuk minél egyenletesebbre simítani a felületét. Éles késsel felkockázzuk, a tetejére egy-egy szem mandulát vagy egy arany mazsolát nyomunk. Hűtőszekrényben vagy szellős, hűvös helyen hetekig eláll. Ideális házi készítésű ajándék vagy vendégkínáló!

Rumos-kókuszos csokoládétrüffel

Elkészítési idő: 30 perc + 2 óra hűtés

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
• 15 dkg natúr kesudió
• 15 szem magozott datolya
• 2 púpozott evőkanál kókuszzsír
• 30 dkg étcsokoládé (75% kakaótartalmú)
• 2 evőkanál rum
• 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
A kesudiót egy éjszakára, de legalább 6 órára annyi vízbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi. A datolyát forró vízzel leöntjük, letakarjuk, és hagyjuk, hogy megpuhuljon. Mindkét alapanyagot leszűrjük, majd kb. 2,5 deci friss vízzel turmixgépbe töltjük, és simára turmixoljuk. A keveréket egy kis lábosban felmelegítjük, a kókuszzsírt beletesszük, és addig kevergetjük, amíg felolvad. Ezt követően a tűzről lehúzzuk, a csokoládét belekeverjük, és hagyjuk teljesen elolvadni. Jól összekeverjük, majd a rumot beleöntjük. Kihűtjük, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Azután kis golyókat formázunk belőle, a kókuszreszelékben meghempergetjük, és egyenként minyonpapírba tesszük. Tálalásig hidegen tartjuk.

Exit mobile version