A GI-diéta lényege, hogy olyan alapanyagokat és ételeket fogyasszunk, melyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, hanem fokozatosan szívódnak fel, így nem terhelik meg szervezetünket. Tiltott élelmiszerek nincsenek, de érdemes a magas rosttartalmú, kevésbé feldolgozott, teljes értékű alapanyagokat választani. Az alapelvek tulajdonképpen megegyeznek az egészséges étkezés főbb elveivel. Nézzük most néhány ízletes ételt, melyek nem mellesleg alacsony glikémiás indexűek.
Grépfrút-, narancs- és sárgabarack-saláta
Hozzávalók:
• 2 grépfrút, kockákra vágva
• 4 narancs, kockákra vágva
• 4 sárgabarack, szeletekre vágva
• 1 evőkanál méz
Tegyük a grépfrútot és a narancsot a levükkel együtt egy tálba, és keverjük össze. Rendezzük el a tetején a sárgabarackot, csurgassuk meg a mézzel, és tálaljuk.
Nyári zöldek citromos öntettel
Hozzávalók:
• 250 g brokkoli, rózsáira szedve
• 400 g friss zöld (spárga, spenót, sóska, zöldborsó)
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• 1 citrom reszelt héja és leve
• 2 evőkanál olívaolaj
Az öntethez keverjük össze a fokhagymát, a citrom héját és levét, valamint az olívaolajat. Egy nagy tálban forraljunk vizet, majd adjuk hozzá a brokkolit és a zöldeket. Főzzük kb. 5 percig, majd szűrjük le, és keverjük össze az öntettel.
Vajbab olasz módra
Hozzávalók:
• 1 evőkanál olívaolaj
• 4 gerezd zúzott fokhagyma
• 400 g hámozottparadicsom-konzerv
• 2 teáskanál nyers nádcukor
• 800 g vajbab (friss vagy konzerv), darabokra vágva
• 1 kis csokor bazsalikom, apróra vágva
Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat! Tegyük bele a fokhagymát, de csak fél percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a cukrot. Ha konzerv babot használunk, öntsük le róla a vizet, majd adjuk a paradicsomos alaphoz. Fedjük le, és kb. 5 percig pároljuk, amíg finom ropogós lesz. Végül adjuk hozzá a bazsalikomot is, sózzuk, borsozzuk, és melegen tálaljuk.