Töredezett haj, görcsölő vádli, sápadtság?

nlc | 2013. Október 08.
Ha elég jól ismerjük a testünket, hamar felfedezzük, amikor valami nem úgy működik, ahogy kellene. Ugyanígy van ez bizonyos tünetek, panaszok esetén is, amelyek egyes vitaminok, ásványi anyagok hiánya miatt jelentkeznek. Segítünk "dekódolni" a leggyakoribb jeleket!
Töredezett haj, görcsölő vádli, sápadtság?

Töredezett haj és körmök

Mit jelezhet? Nagy valószínűséggel A-vitaminból szorulnál pótlásra, és érdemes lenne mihamarabb A-vitaminban gazdag ételeket fogyasztanod, hiszen súlyos esetben a vitamin hiánya farkasvaksághoz is vezethet, illetve fogászati problémák is felléphetnek.

Miért fontos az A-vitamin? Nélkülözhetetlen a szemünk, a bőrünk és a csontjaink egészséges fejlődéséhez, működéséhez. Bősége forrása a sárgarépa, a spenót, a kajszibarack, a sütőtök, a sárgadinnye és a paprika, valamint a tejtermékek, a tojás, a tengeri halak és a máj.

Vádligörcs

Mit jelezhet? Több magnéziumot igényelne a szervezeted, mint amennyihez táplálékaidból jut. Tudtad, hogy egyes kutatások szerint minden második ember szervezetében túl kevés a magnézium? Sürgősen változtass ezen!

Miért fontos a magnézium? Az idegek működésében fontos feladatot lát el, amolyan „kapuőrként” funkcionálva megakadályozza, hogy a kalcium szükségtelenül az idegsejtekbe jusson, és aktiválja őket. Ezen felül a testben mintegy 300 kémiai reakció maradna el nélküle, hiszen rengeteg enzim építőeleme. A legnagyobb mennyiségben a zöldségfélékben, a hüvelyesekben, a különböző gabonafélékben, a gyümölcsökben, a tejtermékekben és a halfélékben található meg, felszívódását a B6-vitamin segíti, ezért táplálékkiegészítőkben gyakran együtt találkozol velük.

Gyakori orrvérzés

Mit jelezhet? Úgy tűnik, valami gond lehet a véralvadással, különösen, ha még fogínyvérzést is tapasztalsz, esetleg a sebeid furcsán gyógyulnak, gyakran szivárog belőlük a vér. A K-vitamin lehet a ludas.

Miért fontos a K-vitamin? A véralvadáshoz szükséges, elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig ugyancsak szükséges a csontok felépítéséhez. Legjobb K-vitamin-forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj.

Alvászavar, idegesség

Mit jelezhet? Úgy tűnik, a B1-vitamint lenne érdemes kicsit nagyobb odafigyeléssel pótolnod, mert mostani élethelyzeted megköveteli. Ha levert és nyugtalan vagy, nem mellesleg a memóriád is cserben hagy az utóbbi időben, gondolj erre a vitaminra!

Miért fontos a B1-vitamin? A felsoroltakon túl izomsorvadás, emésztőrendszeri tünetek, szív- és érrendszeri panaszok is fenyegethetnek e vitamin hiányában. Egyél sok teljes kiőrlésű gabonafélét (akár pékáru, akár tésztafélék formájában), diót, tejterméket, hüvelyeseket és májat.

Fogínyvérzés, fáradtság

Mit jelezhet? Valószínűleg C-vitamin-hiány áll mögötte. Ennek további jele lehet, hogy gyakran vagy kedvetlen, étvágytalan, netán az utóbbi időben fogytál is kicsit, illetve sokat betegeskedsz.

Miért fontos a C-vitamin? Az immunerősítésben, a kollagénszintézisben és a növekedésben kap fontos szerepet, citrusfélék, káposzta, paprika és szinte bármilyen gyümölcs fogyasztásával pótold mindennap, hiszen ez vízben oldódó vitamin, szervezetünk nem raktározza!

Sápadtság

Mit jelezhet? Nem állnak jól a vaskészleteid! Ha eddig csak a sápadtságra lettél figyelmes, szerencséd van, hiszen a vashiány ennél komolyabb panaszokat is okozhat, például vérszegénységet és a koncentrálóképesség romlását.

Miért fontos a vas? A vas a vérfesték, más néven hemoglobin alkotóeleme. Nőknek gyakrabban kell pótolniuk, hiszen a menstruáció miatt nagyobb a rizikója a vérszegénység kialakulásának. Ha nem vagy vega, egyél vörös húsokat, halat, szárnyast a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. Ennél kicsit rosszabbul szívódik fel a vas az aszalt gyümölcsökből, a gabonafélékből és a hüvelyesekből, de ezek is kerüljenek gyakran a tányérodra!

Pajzsmirigy-megnagyobbodás

Mit jelezhet? Pajzsmirigyed nem tud egészségesen működni, ennek egyik lehetséges oka a jódhiány is lehet.

Miért fontos a jód? Hiányában a strúmán kívül koraszülés és vetélés léphet fel az érintett nőknél, de a szépség is megsínyli, ha nem elégséges a jódbevitel – a bőr szárazzá, pikkelyessé válik, a haj töredezett lesz. A jódozott konyhasó mindenképpen jó döntés, és étrend-kiegészítők is léteznek a panaszra. Kérd ki orvosod véleményét, illetve várd meg, míg egy vérkép is igazolja, valóban a pajzsmirigyeddel van gond!

Exit mobile version