Erősítsd az immunrendszeredet ivással!

nlc | 2013. Október 24.
Az őszi, téli fertőzéses időszakban nem mindegy, hogy mennyit és mit iszunk, de még az sem, hogy mikor. Ráadásul rontja a szervezet védekező képességét az is, ha este pótoljuk, amit napközben elfelejtettünk meginni.

Nemcsak nyáron érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű vízbevitelre. Az őszi-téli időszakban a tudatos folyadékfogyasztással is segíthetjük immunrendszerünk normális működését: naponta legalább 6-8 pohár innivalót igyunk.

A víz és az ásványvíz mellet hasznosak a különböző gyógynövényekből készült teák (menta, citromfű, csipke, hársfa, kamilla, bodza). Ezek nemcsak finomak, változatos ízvilágúak, hanem egyes összetevőik (például a menta illóolajai) segítik a légzést, baj esetén hozzájárulnak az orrdugulás megszüntetéséhez, esetleg izzasztó hatásuk miatt a lázas állapot könnyebb elviseléséhez.

Jó választás immunrendszerünk erősítése érdekében frissen facsart vagy 100 százalékos gyümölcs- és zöldségtartalmú leveket fogyasztani vitamin- és fitonutriens (biológiailag aktív növényi anyag) tartamuk miatt. Az azonban kevésbé köztudott, hogy ez utóbbiak akkor szívódnak fel igazán jól, ha vízzel, ásványvízzel feles arányban hígítjuk őket – figyelmeztet Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem dietetikusa.

Az sem mindegy azonban, hogy mikor isszuk meg a napi szükséges folyadékmennyiséget. Célszerű a nap folyamán egyenletesen elosztani. Ha egész nap elfelejtünk inni, és csak este fogyasztunk nagyobb mennyiséget, stresszhelyzet elé állítjuk szervezetünket, ami szintén ronthatja szervezetünk védekező képességét.

Exit mobile version