Így szervezz kerti mulatságot!

nlc | 2014. Április 01.
A farsangi szezonból kilépve a házibulik és a különféle magánpartyk frontján kicsit csendesebb időszakot élünk. Azonban a tavasz megérkezett, és hamarosan alkalmas lesz az idő a kerti mulatságokhoz. Hogyan szervezzünk egy kellemes kerti fogadást úgy, hogy kíméljük az időt, az idegeinket és a pénztárcánkat?
Így szervezz kerti mulatságot
 

A gardenparty az egyik leghálásabb mulatság a házigazda oldaláról nézve. Nem kell feszes szabályokat követni, általában nem követel dresszkódot sem – sőt kifejezetten lazán lehet öltözni –, a dekorációra és az ételekre sem kell vagyonokat költeni. Persze át lehet esni a ló túlsó oldalára, és feldobhatjuk frakkos vonósnégyessel és aranyárban mért steakkel a bulinkat, de az már egy másik kategória. Ami azt illeti, még azok is költségtakarékosan és hangulatosan szórakoztathatják el barátaikat egy ilyen összejövetelen, akiknek nincs saját kertjük!

A kerti party nomádabb változata a piknik. Ha szabadtéri szórakozást szeretnénk nyújtani a barátainknak, először is döntsük el, melyik “műfajt” részesítjük előnyben. A kertünk mindig rendelkezésre áll, de ha “külsős helyszínt” szeretnénk, a szervezés előtt mindenképpen látogassunk el a leendő tetthelyre, hogy megnézzük, megfelelő állapotban van-e még, és nem kell-e osztozkodni rajta másik társasággal.

Alapszabály: legyen nálad egy pici notesz attól kezdve, hogy a fejedben felpislákolt a kerti party ideája. Minden ötletet jegyezz fel rá, ez később még hasznodra válik!

Téma és vezérfonal

A második lépés a buli tematikájának meghatározása. Még egy kötetlen kerti mulatságnak is érdemes valamilyen vezérfonalat adni, ami köré szerveződhetnek az események, amire támaszkodva váratlan helyzetben rögtönözhet a házigazda. A vendégfogadás alapszabálya, hogy a házigazdának gondoskodni kell a hozzá látogatók jóllétéről, finoman iránytani, terelgetnie kell az eseményeket. Egyszóval legyen egy alaptéma, mert ez meghatározza majd a dekorációt, a zenét, a társalgás témáit, a kis, szórakoztató programokat. Lehet például nemzeti stílusú (amerikai, magyaros, kínai stb.) vagy korszakhoz kötődő (70-es évek), vagy bármi más.

Meghívók

Második lépés – és magánbuli szervezésekor a legtöbben itt hibáznak – a vendégek összeírása és meghívása. Ezt az elején kell elvégezni, hogy minél hamarabb megkapjuk a visszajelzéseket arról, hányan tudnak eljönni. A meghívás intézhető telefonon, e-mailben vagy szóban, ilyen típusú eseménynél ez a fajta protokoll sokkal lazább, nem igényel dombornyomott díszkártyát masnival átkötve. Legtakarékosabb és leggyorsabb egy közösségi oldalon vagy e-mailben megoldani ezt.

 

Szükséges felszerelés

Ha megvan a létszám, elkezdheted összeállítani a menüt és beszerezni a hozzávalókat, valamint összeállítani a kellékek listáját. Lehetőleg a szükséges dolgok egy listán íródjanak össze és egy úttal vásárold meg őket, így a legtakarékosabb. Egy kerti mulatsághoz nem kell sokféle étel: egy-kétféle hús, ugyanennyi saláta, gyümölcs és italok és rágcsálnivaló. Amire figyelned kell, hogy a szükséges eszközöket alaposan átgondold és előkészítsd. Egy hagyományos házibulihoz képest a kerti partinak a következő extra igényei vannak, amiről külön gondoskodnod kell:

asztalok, székek (nyugágy, függőágy…)
világítás,
szúnyogirtás
sütögetés eszközei (faszéntől a nyársakon át a bográcsig)
jég
árnyékolás
víz
tisztálkodószerek
biztonsági felszerelés (tűzoltó készülék)

Készítsd elő a terepet, és élvezd a bulidat

 

Ha meghatároztad a témát, meghívtad a vendégeket, megvásároltad és egybegyűjtötted a szükséges eszközöket, tulajdonképpen készen is vagy. Hordj ki mindent a helyszínre, és rendezgesd el kényelmes, szellős távolságra a főbb pontokat – a tűzhelyet, az étkezőasztalokat és a pihenő-játszó sarkot, és hagyd, hogy az érkező vendégek belakják a bulit. A sütögetésben is biztosan lesz majd jelentkező, aki magára vállalja ezt a szórakozást – de ne engedd ki a gyeplőt a kezedből, és fél szemed legyen rajta a szakácson, hogy ne szúrja el az ételt. Ezen túl már csak ott van feladatod, hogy időnként tovább gördítsd a társalgást, és a jó hangulatot fenntartsd.

Exit mobile version