Felfedezése
Bár a B5-vitamint már 1931-ben felfedezték, Lipman csak 1953-ban kapott érte Nobel-díjat. Ezzel elismerték, hogy a pantoténsav, ami a koenzim-A molekula része, nélkülözhetetlen a sejtek energiatermeléséhez. Azt, hogy hogyan alakul át a koenzim pantoténsavvá, még ma sem tudják pontosan a tudósok…
Miben oldódik?
Vízben.
Miben találhatjuk?
Joghurt, dió, fehér húsok, teljes magvak, búzacsíra, spenót, korpa, sörélesztő, vese, máj, szív, brokkoli, hüvelyesek, hering, tyúktojás, tej, marhahús, narancs, hajdina, lencse, dinnye, paradicsom.
Mire való?
– elengedhetetlen a mellékvesék normális működéséhez,
– részt vesz a szénhidrátok és zsírok energiává alakításában,
– az idegek közötti kommunikációban van fontos szerepe,
– szabályozza egyes stresszhormonok termelését,
– csökkenti a stresszt,
– enyhíti a dohányzásról való leszokást kísérő elvonási tüneteket,
– előnyös gyomorrontás esetén,
– csökkenti a szénanátha okozta orrdugulást,
– hatással van a hajnövekedésre és a hajszínre,
– stimulálja a nemi hormonokat.
Vajon mit okoz a hiánya vagy a túladagolása? Tudj meg még többet a Fűben-fában egészség blogról!