Így vásárolj háztartási gépet

nlc | 2014. December 06.
Karácsonyra sokan tervezik, hogy valamilyen komolyabb háztartási géppel lepik meg a családot. Mivel az ilyen berendezéseket minél hosszabb távon szeretné mindenki használni, ezért praktikus és gazdaságos, ha a gépeket nem csupán a minőség, ár és tudás szempontjából vizsgáljuk meg, hanem azt is megnézzük, milyen hatással lesz a villanyszámlánkra.

Ha egy háztartási gépet le szeretnénk cserélni, a kínálatból mindenképpen érdemes egy kisebb fogyasztású, takarékosabb típust választani. Még ha első ránézésre drágának tűnik is egy berendezés – mosógép, szárítógép, hűtő vagy fagyasztóláda – a régi darabokkal szemben ezek korszerű berendezések akár 20-50 százalékkal is kevesebb energiát fogyasztanak, így hosszú távon be fogja hozni az árát.

Figyeld az energiacímkét!

Ma már minden új háztartási berendezésen fel kell tüntetni egy energiacímkét, amely tájékoztatja a vásárlót arról, hogy készülék milyen energiahatékonysági kategóriába tartozik. A hűtő- és fagyasztógépek esetében különösen fontos, hogy ezt a címkét figyeljük, hiszen ezek a berendezések teszik ki az átlagos háztartások áramfogyasztásának közel harmadát. A kategóriák A +++-tól G-ig terjednek, és egymáshoz viszonyítva egy C energiaosztályú hűtőgép 65, egy B kategóriás megközelítőleg 30 százalékkal több áramot fogyaszt.

Mosó- és szárítógépek esetében egy B kategóriás gép 23 százalékkal, egy C kategóriás pedig 47 százalékkal több áramot igényel, mint egy A kategóriás. Az energiahatékonyság megállapításának alapja, hogy normál 60 fokos pamutmosó programnál 1 kg ruha kimosásához mennyi áramot használ fel a készülék. Az energiacímke emellett tájékoztat a mosógépek mosási teljesítményéről, ami megmutatja, hogy az adott készülék mennyire alaposan távolítja el a szennyeződést a ruhákról.

A mosási teljesítmény és energiahatékonyság mellett a készülék vízfogyasztása is kiderül az energiacímkéről. Néhány termék 70–80 literes, míg mások 50 liternél is kevesebb vízfogyasztással mosnak tökéletesen tisztára 5 kg ruhát. Ezáltal egy készülék 10 év alatt kb. 50 ezer liter – fürdőmedencényi – vizet takarít meg.

Mi legyen a régi géppel?

Hogy mihez kezdünk a lecserélendő géppel, már általában csak akkor jut eszünkbe, mikor az új berendezést leszállítják, és mi nem találunk neki helyet. Márpedig ez igen fontos kérdés, hiszen a régi háztartási gépek többsége számos veszélyes összetevőt tartalmazó hulladéknak minősül, például higanyt, arzént, ólmot, kadmiumot tartalmaznak. Ha nem kellő körültekintéssel szabadulunk meg ezektől, az komoly veszélyt jelenthet a környezetünkre és az egészségünkre. Legjobb, ha ezek a készülékek újrahasznosulnak, vagy legalábbis olyan helyen semmisítik meg őket, ahol szakértelemmel és fokozott elővigyázatossággal járnak el.

Az egyik kézenfekvő megoldás, hogy elajándékozzuk a lecserélt régi darabot. Ekkor nem keletkezik semmilyen hulladék, ráadásul karácsonyra örömet is szerezhetünk annak, aki éppen rászorult a segítségre. Ha erre nincs “kereslet”, akkor szállíttassuk el hulladékudvarba, ahol ingyenesen leadhatók ezek a gépek. A hozzánk közel eső hulladékudvarok listáját az interneten néhány kattintással megkereshetjük.

Kevéssé köztudott, de néhány műszaki áruház maga is működtet hulladékkonténert, ahol szintén ingyen elhelyezhetők a régi gépek, sőt új műszaki cikkek vásárlása esetén a szükségtelenné vált elektronikai hulladékot (vagyis a fölösleges mosógépet, hűtőt, stb.) a forgalmazó köteles visszavenni. Ezen a lehetőségen azért is érdemes – még a készülék megvásárlása előtt – elgondolkodni, mert az elektronikai és elektromos cikkeket forgalmazó áruházak gyakran hirdetnek olyan akciókat, hogy a használt készüléket bizonyos összeghatárig beszámítják az új készülék árába. Így még anyagilag is jobban járunk, mintha leadjuk egy kijelölt lerakóban.

Sokan adnak fel hirdetést azzal, hogy a feleslegessé vált háztartási gépeket ingyenesen elszállítják. Ezek igénybevétele azért nem javasolt, mert általában nem szakemberek nyújtják ezt a szolgáltatást és kétséges, hogy később mi lesz a sorsa a veszélyes hulladéknak.

Exit mobile version