Házi praktikák olívaolajjal

cafeblog/lotusz | 2015. Február 18.
Olívaolajat használsz a főzéshez-sütéshez? Jól teszed, mert nagyon egészséges. Sokan folyékony aranynak is nevezik pozitív egészségügyi hatása miatt. Most megtudhatod, mire használhatod még.

Az olívaolaj természetes antioxidánsai az E- és a K-vitamin. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok. Erősíti az izomsejteket, és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is.

Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik (szétoszlik, emulgeálódik) az emésztőrendszerben. Erős epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.). Gyomorsavcsökkentő hatású.

Epidemiológiai kutatások bizonyították, hogy a telítetlen zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása – amiben az olívaolaj gazdag – csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Nagy mennyiségű klinikai adat támasztja alá, hogy az olívaolaj fogyasztása védi az érrendszert a meszesedéstől. Csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán. Emellett gyulladáscsökkentő, antitrombotikus, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik mind emberekben, mind állatokban.

 

Rengeteg praktikus dologban használhatjuk, például nyikorgó ajtóknál, torokfájás kezelésére, bútor fényezésére. Nézz meg még több praktikát a Lótusz blogon található videón!

Exit mobile version