2015 szuperétele: a szilva

nlc | 2015. Március 09.
Persze nem akármilyen szilva, hanem egy speciális fajta.

Az ausztrál Queen Garnet szilvafajta antioxidáns-tartalma a legmagasabb, amit gyümölcsben valaha is mértek. A növényi antioxidánsok pedig a kutatások szerint képesek megvédeni az artériákat és megelőzni a DNS károsodását, ami rák kialakulásához vezethet.

A különleges szilvát az ausztráliai Queenslandben véletlenül hozták létre egy keresztezés során, ahol eredetileg a közönséges szilva betegségeknek ellenálló változatát szerették volna kifejleszteni.

A kutatók jelenleg a szilvafajta súlycsökkentő hatását vizsgálják túlsúlyos kísérleti patkányokon. A már lezajlott vizsgálat során a patkányok 8 hét alatt szabadultak meg a súlyfeleslegüktől a szilva fogyasztásának hatására.

A Queen Garnet ráadásul nemcsak egészséges, de még finom is: az íze édeskés, a fekete fügéhez hasonlít.

Manny Noakes professzor, az ausztrál CSIRO tudományos ügynökség táplálkozástudománnyal foglalkozó igazgatója viszont arra figyelmeztet: az emberek és a rágcsálók igen eltérőek, így az, hogy a patkányoknál súlycsökkenést lehetett elérni a szilvával, egyáltalán nem biztosíték arra, hogy az embereknél is működik.

Forrás: Daily Mail

Exit mobile version