Főzés vakon: “Az illatok sokat segítenek”

Horváth Nikoletta / Vak Vagány | 2015. Június 05.
"Mi van, ha nekem fél kiló egy érzés, másnak meg egy csipet? Honnan tudom, hogy elég? Miből fogom érezni, ha készen van? Nincs mese, a régi látós agyammal gondolkodtam, és az üvegesre párolt hagyma képe lebegett üvegesre dülledt szemeim előtt" – próbáld ki Vak Vagány bloggerünkkel, milyen lehet vakon főzni!
A cikk szerzője, bloggerünk, a Vak Vagány Cafeblog szerzője, Horváth Nikoletta, aki az RTL Klub közönségszavazásán tavaly az év embere lett. Vele készített interjúnkat itt olvashatjátok!
 

Rengeteg vak embert ismerek, akik hihetetlenül profik a konyhában. Rántott hús, lángos vagy hatlapos – egyre megy. Minden megtanulható, elsajátítható, és az ízek világában pár alapfogás kitapasztalása után már minden megy az érzékek útján. Oké. Ez így jól is hangzik, de én valahol már az elején elakadtam.

Hogyan mérem ki a hozzávalókat? Só vagy cukor? És ha felcserélem? “Érzésre” ízesítsek?

Mi van, ha nekem fél kiló egy érzés, másnak meg egy csipet? Honnan tudom, hogy elég? Miből fogom érezni, ha készen van? Nincs mese, a régi látós agyammal gondolkodtam, és az üvegesre párolt hagyma képe lebegett üvegesre dülledt szemeim előtt… Honnan tudjam, hogy az már épp jó? Nyilván a tűzhely előtti bizonytalan toporgásaimból nem jutottam előbbre. A tettek mezejére kellett lépnem, de azt tudtam, hogy ez egyedül nem fog menni.

Édesanyám zseniális konyhaművész. A nagymamám azzal az ősi, természetes tudással áldotta meg, amit egy iskolában sem oktatnak. Anyu tehát jött, fakanalat ragadott, és belevágtunk… Szerencsére nem a kezünkbe.

Rántotta, zabkása, sült hús, pirított csirkemell, saláta. Az első és legfontosabb dolgom az volt, hogy ne tartsak a tűztől. Olyan serpenyőkkel dolgoztunk, amelyeket a peremüktől távol fogtam meg, így nem ért el a forróság, mégis biztonsággal tudtam például kevergetni. A mennyiségektől eleinte tartottam, de egy beszélő mérleg, és néhány jól bevált bögre segítségével hamar ráéreztem az arányokra. A csirke lebőrözése, megmosása, felkockázása nem okozott problémát.

A kókuszzsír hamar a serpenyő aljába került. Nagy levegőt vettem, és begyújtottam a gázt. Ahogy sercegni kezdett az olajjá hígult matéria, megnyugodtam. Pár perccel később már a hús illata szállt felém. Euforikus érzés volt. Az már nem is érdekelt, hogy milyen lesz az íze, akkor is megeszem, én csináltam. Könnybe lábadt szemekkel álltam egy tálnyi hús felett…

Horváth Niki a Vak Vagány bloggere

Bár a jelenet komikus, életem első zabkásáját is nagyon büszkén faltam fel.

Pedig hol vagyok én azoktól a családanyáktól, akik vakon is minden ételt elkészítenek, pillanatok alatt, már-már rutinszerűen? Nyilván sehol. De önmagamhoz képest hatalmasat fejlődtem. Most már nemcsak tisztes távolból szemlélem a konyhánkat, hanem elkezdtem belakni. Az én kesztyűm lóg a tűzhely felett, az én köténykém vár a spájzban, és a fűszerek is katonás rendben sorakoznak a polcon. Utóbbi lényeges momentum, hiszen nem lenne szerencsés vegeta helyett mondjuk kakaót szórni a brokkolira – bár ki tudja…

Az illatok döbbenetesen jól és pontosan irányítanak. Az órát sem kell figyelnem, csak az orrommal fókuszálok. Egyelőre sokat kóstolok, még nem érzek mindent a fakanállal: a kásánál a zabszemek puhaságát, méretét. A bevált eszközök hű társaimmá váltak. Valószínűleg egy idegen konyhában, teljesen más felszerelésekkel nem boldogulnék, de otthon sikerült mindenből a leginkább kézreálló megoldást megtalálni.

Kitartás, elhatározás, motiváció, és rengeteg türelem anyukám részéről – azt hiszem, ezek a legfontosabb hozzávalói a “receptemnek”. Persze mindezt sok szeretettel, humorral és gyermeki lelkesedéssel fűszerezve.

Most pedig próbáld ki Niki útmutatása alapján csukott szemmel a főzést:

 A receptben nem képekkel segítek nektek, hanem egy virtuális szemkötőt feltéve látáson túli “látásmódot” adok az elkészítéshez. 

Mennyei pogácsa

Hozzávalók:

  •  0,5 kg zsírszegény túró (én negyed kiló túrót vegyítettem negyed kiló natúr cottage cheese-vel)
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 evőkanál nyílgyökérliszt (helyettesíthető zabliszttel)
  • 3 evőkanál zabliszt (ledarált zabpehely is tökéletes)
  • ízlés szerinti fűszerek
Niki saját pogácsája

Elkészítés:

 Niki korábbi cikkei az NLCafén:

Exit mobile version