Magyar sikerek születtek a szakmák olimpiáján

nlc | 2015. Augusztus 17.
Kiválóan szerepeltek a magyar szakemberek a São Paulóban megrendezett szakmák olimpiáján, a WorldSkills versenyen.

A WorldSkillsen, a fiatal szakemberek világversenyén augusztus 11. és 16. között 63 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban. Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte, az eredményt a vasárnapi záróünnepségen hirdették ki.

Aranyérmet szerzett László Attila bútorasztalos, ezüstérmes lett Csongrádi Dávid, az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában. Kiválósági érmet vett át a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos az 500 pont feletti teljesítményért.

Az eredményhirdetést követően Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: a hagyományos iparágakban meghatározó szerepet játszottak a magyar versenyzők. Az aranyérmet nyert bútorasztalos-szakmában nagy hagyományokkal rendelkező, sikeres országok versenyzőit sikerült megelőzni – emelte ki a kamara elnöke.     

Fotó: worldskills.org

Figyelemre méltó, hogy a hazai fogalmak szerinti szakképzésen túlmutat az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában szerzett ezüstérem mögötti teljesítmény. Jelzi, hogy elengedhetetlen a szakképzés és a felsőoktatás kapcsolatának erősítése, az átjárhatóság biztosítása a két terület között – mutatott rá Parragh László, példaként említve a mechatronika szakterületet is, amelynek szintén vannak felsőoktatást érintő területei.    

Fekete Balázs, a São Paulóban versenyző magyar csapat vezetője hangsúlyozta, hogy rendkívül erős mezőnyben tudtak a magyar versenyzők érmeket nyerni, eredményesen szerepelni, hiszen a világ több mint hatvan országának jól felkészült 1200 versenyzője között lettek a legjobbak, álltak helyt. A csapat minden tagja, a versenyzők, a felkészítők, a szakértők, szponzorok maximális teljesítményt nyújtottak a versenyen.  Az egész versenyt a szakma iránti tisztelet és alázat kísérte, szinte ember feletti teljesítményt nyújtottak a versenyzők, a magyar csapat résztvevői – mondta Fekete Balázs.

Szilágyi János, az MKIK képzési igazgatója kiemelte, hogy az ázsiai országok által uralt informatikai hálózati rendszergazda versenyben sikerült második helyet elhozni.

Exit mobile version