Bye-bye nikotin! 10 étel, ami felveszi a harcot a cigivel

nlc | 2015. Szeptember 21.
Éppen leszokóban vagyunk, vagy fel sem merült a gondolat, hogy megszabaduljunk rossz szokásunktól? Bármelyik fázisnál is tartunk jól jön a segítség: 10 étel, ami csökkenti a nikotin káros hatását.

A nikotin az a kemikália, mely minden egyes szál cigarettában megtalálható, és ami miatt oly nehéz azt letenni. A legelterjedtebb függőséget okozó vegyi anyagról beszélünk, ami évszázadok óta itt füstölög körülöttünk. A nikotin gátolja az ideg és izomsejtek megfelelő működését, fokozza a szívverést, növeli a vérnyomást, ezáltal a szívinfarktus kialakulásának kockázatát is.

Mégis több millió ember van, aki mindezek tudatában is képtelen lemondani erről az igencsak káros szenvedélyről. Nekik jó hír, hogy számos olyan élelmiszer, főleg zöldség és gyümölcs, létezik, amivel csökkenthetjük az előzőekben felsorolt káros hatásokat.

1. Brokkoli

Magas C-, B-vitamin-tartalma miatt ajánlott a fogyasztása. Valamint védi a tüdő sejtjeit a méreganyagoktól.

2. Narancs

Itt is a magas C-vitamin-tartalomra apellálunk. A dohányzás ugyanis kimeríti a tartalékokat, míg a narancsfogyasztással a stresszt és szorongást is csökkenthetjük.

3. Spenót

Folsavat és B9-vitamint tartalmaz, mely közismerten ellensége a nikotinnak. Elősegíti a nyugodtabb alvást, mely a nikotin hatására válhat zaklatottabbá.

4. Gyömbér

A nyersen fogyasztott gyömbér a leszokásban segíthet, állítólag jobb, mint egy nikotintapasz. És nem engedi, hogy a cigitől megszabadulva felszaladjanak a nem kívánt kilók.

5. Vörösáfonya

A frissen elrágcsált áfonya növeli a vércukorszintet, pont mint a nikotin, így a kettő könnyedén behelyettesíthető. Előbbinek még annyi előnye is megvan, hogy megtisztítja a véráramot a lerakodott nikotintól.

6. Citrom

A narancs mellett a legnagyobb C-vitamin-forrás a nikotin elleni küzdelemben. Erősíti az immunrendszert, és segít megőrizni bőrünk szépségét is.

7. Sárgarépa

A rendszeres dohányzás károsítja az idegsejtek, az agy és a keringés normális működését. A sárgarépa magas A-, C- és K-vitamin-tartalmával pedig ezek ellen erősíti az immunrendszert.

8. Gránátalma

A rendszeres gránátalma-fogyasztás serkenti a vérkeringést és vörösvértest-termelést is, így ellensúlyozva a nikotin véroxigén-csökkentő hatását.

9. Búzacsíra

A dohányzással szűkülnek az erek, míg a búzacsírát fogyasztók érfalai rugalmasak maradnak. Így küzd a búzacsíra a dohányzás káros hatásai ellen.

10. Kelkáposzta

Ez a káposztafajta magas antioxidáns tartalma miatt nemcsak dohányosoknak, de daganatos betegségekben szenvedőknek vagy megelőzésre is ajánlott.

 

Exit mobile version