Családonként negyvenezer forintot dobunk ki évente

nlc | 2015. Szeptember 21.
Hazánk vesztesége az élelmiszer pazarlása miatt évi 200 milliárd forint. Egy magyar család évente negyvenezer forint értékű élelmiszert dob ki. Minél gazdagabb egy ország, annál inkább pazarol.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az élelmiszer pazarlás felmérése érdekében 2017-ig egységes mérőrendszert dolgoz ki. Az élelmiszer-veszteség egy adott ország fejlettsége szerint a termékpálya más-más pontjain jelentkezik. A fejlett országokban a lakosság az egyik legnagyobb pazarló, mivel jövedelmének csupán tíz százalékát fordítja élelmiszerre, így nem ezen takarékoskodik. Szegényebb országokban viszont a jövedelmek 60-70 százalékát az élelmiszerkiadások teszik ki, jobban is spórolnak tehát.

Elképesztő mennyiségű étel megy pocsékba, nálunk is

Magyarországon az átlagjövedelem ötödét költjük ételre és egy 2006-os becslés szerint családonként évente 40 ezer forint értékű élelmet – főként gyorsan romló húst, tejterméket dobunk ki. Ezzel az értékkel közepes mértékben pazarló társadalom vagyunk.

Gazdaságilag gyengébb országokban a mezőgazdaság és a feldolgozóipar okozza a legnagyobb pazarlást, az elavult géppark miatt.

Még több cikk élelmiszerről:

 

Exit mobile version