Bókba bújtatott sértések, amikre inkább oda se figyelj

K.G. | 2016. Január 22.
Az egyik legrosszabb érzés, amikor bókba bújtatott sértést kapunk a barátainktól. Azt a fajtát, amit csak utólag veszünk észre, hogy nem is úgy gondolta, és igazából épp az ellenkezőjét mondta.

A barátságban az őszinteség alapvető, ez egyértelmű, de csak addig a határig, amíg bele nem gázolunk vele a másik lelkébe. Ha pedig igazat mondunk, akkor sem szabadna becsomagolni bókba a sértéseket. Íme pár példa, hogy hogyan sértegetik egymást a barátok, szerintem sokan hallották már a környezetüktől ezeket a mondatokat.

1. “Deréktól felfelé szuperül nézel ki.”

Lehet ez a megjegyzés konstruktív, talán csak egy divatkatasztrófától akar megvédeni ez a bizonyos barát. Csakhogy egy ilyen mondat elveheti az önbizalmadat, a magadba és a saját ízlésedbe vetett hitet, úgyhogy nehogy higgy neki.

2. “Az Instagramon mindig olyan szép vagy.”

Szuper hír, hogy a filterek ragyogóvá tesznek, de úgy tűnik, a valóságban egész máshogy festesz. Szemtől szembe valahogy nem jön át az a báj, ami az Instagramon olyan jól tetten érhető.

3. “Nem gondoltam volna, hogy megkapod ezt a munkát, gratulálok.”

Ez annyit jelent, hogy sokkal kevesebbre vagy képes szerinte, mint amennyit ez a munka megkíván, és teljesen alkalmatlannak tart az elvégzésére. Milyen kedves.

4. “Olyan független vagy, nem csoda, hogy még nem találtál párt magadnak.”

Valószínűleg ez a mondat az, amit az ambiciózus nők leginkább utálnak hallani az összes mondat közül. Elvileg bóknak indul, hiszen a függetlenség jó dolog, de gyakorlatilag azt mondja, hogy ha ennyire jól gondoskodsz magadról, akkor örökre szingli maradsz. Mintha a függetlenséged a vonzóságod kárára menne.

5. “Csodállak, hogy téged ennyire nem érdekel mások véleménye.”

Úgy tűnik, mintha dicsérné a – szerinte – nemtörődöm hozzáállásodat, de közben igazából azt mondja, hogy úgy viselkedsz, mint egy különc. És a különc szót itt nem jó értelemben kell venni.

6. “Bárcsak én is olyan nyugodt tudnék lenni, mint te, amikor ilyen felfordulás van körülötted.”

Fordítás: “Ennek a lakásnak az állapota nem felel meg az én tisztasági igényeimnek. Nem tudom, hogy bírod ki ilyen kupiban és koszban.”

7. “Bárcsak én is élhetnék ilyen felelőtlenül.”

Általában ezt a mondatot azoknak mondják, akik még a szüleikkel laknak, vagy akiknek még nincsenek gyerekeik. Kétségtelen, hogy gyerek- és rezsimentesen sokkal stresszmentesebb lehet az élet, de ez még nem azt jelenti, hogy ez az ember teljesen felelőtlen. Önhitt és passzív-agresszív beszólás.

8. “Annyival frissebbnek és fiatalabbnak nézel ki sminkben.”

Tehát ha nem viselsz épp sminket, akkor elgyötört és öreg vagy. Ebben a mondatban mintha egy leheletnyi ítélet lenne csempészve, de reménykedjünk, hogy nem gondolja komolyan.

Olvass még többet a barátságról:

Exit mobile version