Így néz ki a szivárványzászló a Parlamenten

Horowitz Katalin | 2016. Május 18.
A homofóbia elleni világnap alkalmából London újonnan megválasztott polgármestere, Sadiq Khan kitűzte a szivárványszínű zászlót a városházára. Gondoltunk egyet, és megnéztük, milyen lenne, ha nálunk is ilyen elfogadó lenne a környezet.

Sadiq Khan azzal írta be magát a történelembe, hogy ő London első muszlim polgármestere. Tegnap, a homofóbia és transzfóbia elleni nemzetközi világnapon azzal mutatta ki szolidaritását az LMBTQI-közösség iránt, hogy a londoni városházára, a City Hallra is kitűzte a szivárványszínű zászlót. A világnapot minden évben május 17-én tartják, hogy felhívják a figyelmet az LMBTQI-embereket érő diszkriminációra.

Szivárványzászló a londoni City Hall épülete előtt – fotó: Pinknews.co.uk

Khan egyébként egyik legfőbb támogatója a meleg, transznemű és interszexuális emberek ügyének Nagy-Britanniában. Nem rejtette véka alá azt sem, hogy halálos fenyegetéseket is kapott radikális imámoktól, amiért 2013-ban az egyneműek házassága mellett szavazott, és amiért gyakran szólal fel a tolerancia és az elfogadás mellett.

A szivárványszínű zászlót a Union Flag, vagyis Nagy-Britannia nemzeti zászlója mellé tűzték ki a City Hallnál.

“Nagyon büszke vagyok, hogy így ünnepelhetjük a homofóbia és transzfóbia elleni világnapot 2016-ban – nyilatkozta Khan a PinkNews portálnak. – A polgármesteri kampány során az összes londoni képviseletéért szálltam síkra, ezért együtt dolgozom majd az LMBTQI-közösséggel is, ahogy minden más közösséggel, hogy London egy még toleránsabb és elfogadóbb hely legyen. Számomra ez személyes ügy, mivel voltam már célpontja a gyűlöletbeszédnek, amelynek semmi helye nincs a városunkban.”

Khan korábban is nyilatkozott már a PinkNewsnak, akkor a következőt mondta: “két gyerek apjaként szívszorító a tudat, hogy az LMBTQI-fiatalok közel fele kísérelt már meg öngyilkosságot, okozott fájdalmat saját magának, vagy akár csak egy másodpercig is gondolt erre.”

Magyarországon mikor lesz ilyen?

Mivel hazánk ehhez képest évtizedekkel van lemaradva, ezért nálunk egyelőre csak álmodni lehet hasonlóról. Azt azonban egyelőre még szabad, ezért elképzeltük, milyen szép lenne, ha a homofóbia és transzfóbia elleni világnapon például az Országházon is büszkén lobogna a szivárványos zászló. Ugye milyen szép lenne?

További cikkek homofóbiáról az NLCafén:

Exit mobile version