“Látom, a kislányod mindig kétszer vacsorázik…”

Pöttyös Panna | 2016. Június 20.
...mondja az egyik nő a hajmosóban ülve a másiknak, akinek meg szárad a haja a búra alatt. Az anyuka csak kedvesen mosolyog, pedig elküldhetné szépen a többi nőt is, aki megjegyzéseket tesz a másfél (!) éves kislánya súlyára.

Fodrászat, péntek délután, nem messze az Astoriától. Megy a csevegés a semmiről: “Nem is akkora bunkók a magyarok, hiába mondják”, a “Te urad is nézi a foci-Eb-t?”, és “Ki kell próbálnotok ezt a halas receptet, felolvassam?” – na, ehhez hasonló párbeszédek.

Egyszer csak megjelenik az ajtóban egy apuka, vele egy cuki, copfos kislány, nagy kék szemekkel. Bátortalanul áll az ajtóban, nem tűnik annyira biztonságosnak a hajmosós, hajfestékes csetszoba. Rögtön tudni, ki az anyukája, kedvesen köszönti, rámosolyog, de a kis Nóri csak szorítja az apukája kezét, és gyanakodva nézi a nőket furcsa dolgokkal a fejükön.

“Jaj, látom, a kislányod mindig kétszer vacsorázik” – jegyzi meg negédes hangon az egyik nő, mintha csak annyit mondana, mennyire aranyos a kislány. De nem, ő nem ezt mondja, ez egy beszólás egy másfél éves kislány súlyára. A pláne az egészben az, hogy a kislány nem kövér, nem is nádszálkarcsú, egy teljesen normális másfél éves kislány. Ő közben tovább nézi gyanakodva a “testmegszégyenítő” nénit.

“Én is látom, hogy ez a gyerek nem éhezik” – kontrázik rá egy másik kedves vendég, és pont úgy hangzik, mintha még kicsit örülne is neki, hogy beszólhat egy másfél éves kislány anyukájának, ráadásul mindezt azzal az álkedves hangsúllyal, amitől a frász kitör.

Aztán jön a harmadik nő, aki ráadásul – már bocsánat – elég lepattant, és még ő is jól odaszól, hogy de édesek azok a kis hurkák, szeret enni, látszik rajta. Én meg csak ülök ott, és arra gondolok, hogy most én vagyok itt az egyetlen, 1.) aki nem tartja kövérnek a kislányt, 2.:) nem tartom jófejségnek egy gyerek lekövérezését. A kislánnyal semmi gáz nincs, a felnőtt nőkkel a fodrászatban már annál több.

“Nagyon cuki, nagyon aranyos” – mondom biztatóan az anyukának, aki összeszorított szájjal kényszeredetten mosolyog a többi nőre, azokra, akik éppen beszóltak a kislányára. Sajnos ő nem szól semmit, nem mondja, hogy szerinte pont így jó a kislánya, ahogy van, sőt mondhatná azt is, hogy a kislánya még okos is, és nagyobb szíve van, mint a többi nőnek itt a szobában összesen.

És bár tudjuk, hogy a parasztkodásra nem szép parasztkodással válaszolni, de nem mondja egyik nőnek azt sem, hogy neked is nagy a segged, vagy mennyire silány a hajad minősége. Nem mondja sajnos, én meg nem mondhatom helyette, sajnos.

És persze valamiért ez nálunk még mindig nagyon megy, hogy azonnal beszóljunk, ha valaki

Durva, hogy ez beszólási üzletág nem kíméli a nagyon kicsi gyerekeket sem. Szóval tök jó lenne kevesebb beszólás, meg az is tök jó lenne, ha mindenki a saját testével foglalkozna…

 

Olvass még többet testkép témában az NLCafé oldalán:

Exit mobile version