Ha vitaminokra terelődik a szó, mindenkinek a C-, a D- vagy az E-vitamin ugrik be, míg a K-vitaminról sokan még csak nem is hallottak. Pedig nagy bajban lennénk nélküle!
A K-vitaminnak valójában két formája létezik, a K1– és a K2-vitamin. Előbbit készen visszük be a szervezetbe, utóbbit az emésztőrendszerben élő baktériumok állítják elő nekünk. A megfelelő bélflóra tehát nagyon fontos a K-vitamin-ellátottságunk szempontjából.
A K-vitamin roppant fontos szerepet tölt be a véralvadásban, hiányában vérzékenység alakulhat ki. Ugyancsak részt vesz a kalcium beépítésében a csontokba, alacsony szintje megnöveli a csonttörések kockázatát.
A K1-vitamin forrásai szinte kizárólag a zöld leveles zöldségek: káposztafélék, saláták, brokkoli, spárga, különböző fűszernövények (bazsalikom, petrezselyem, majoránna, zsálya), de az olívaolaj, a szója és az aszalt gyümölcsök is tartalmaznak K-vitamint.
Forrás: brightside.me