Magyarországon évente fejenként 400 kilogramm hulladék keletkezik, melynek jelentős részét bevásárlásaink során visszük haza. Itthon 2 millió tonna, vagyis személyenként évente 200 kilogramm ennivaló megy a kukába, derül ki a Tudatos Vásárló cikkéből. Habár az étel könnyen lebomlik, ugyanakkor eközben nagymértékű üvegházhatású gáz, körülbelül évi 170 millió tonna szén-dioxid keletkezik.
Mivel a vásárlásaink 40 százaléka nem tervezett, és egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint itthon a lakosság átlagosan évente félmillió forintot költ élelmiszerekre, amelynek jelentős része, körülbelül 50-200 ezer forint értékű áru a szemétben végzi, így néhány könnyen betartható jó tanáccsal készültek a tudatos vásárlók:
- Írj bevásárlólistát, mielőtt boltba indulsz, így nem kerül felesleges termék a kosárba!
- Válaszd a nagyobb kiszerelésű terméket, ennek megvásárlásával nemcsak időt, pénzt takarítasz meg, de még kevesebb hulladékot is termelsz!
- Ne menj éhesen vagy szomjasan vásárolni!
- Vásárold a friss és a hazai termékeket!
- Annyit és olyat vegyél, amire tényleg szükséged van, és elfogyasztasz!
- Ne dőlj be minden promóciónak, akciónak!
- Hasznos, és tartós dolgokat vásárolj, amiket nem csak egyszer fogsz használni!
- Fordíts több időt és kevesebb pénzt az ajándékok kitalálására! Ajándékozz inkább élményt!
- Ha megoldható, vásárolni egyedül menj, hagyd otthon a gyerekeket!