4 takarékos tipp lakáshitelhez – így vágj bele, ha nem akarsz becsődölni

nlc | 2016. December 20.
Egy lakáshitel akár évtizedekre is meghatározhatja az életed, ezért alaposan meg kell fontolnod, hogy mekkora adósságot vállalsz fel. Egy jól átgondolt tervvel akkor is zökkenőmentesen végig tudod vinni a hiteltörlesztést, ha közben váratlan fordulatot vesz az életed.

Az első és legfontosabb dolog, hogy bármennyire is vágysz egy saját otthonra, akkor sem szabad erőn felül vállalnod különféle anyagi terheket azért, hogy ezt a célod elérd. Az a családi költségvetés, amelyik minden hónapban forintra ki lett centizve, és aminek aránytalanul nagy hányadát teszi ki a törlesztőrészlet, ugyanis nagyon könnyen felborulhat egy váratlan esemény hatására – például a túlhajszolt életvitel következtében kialakuló tartósabb betegség miatt. Ilyenkor a legjobb szándékod ellenére is találhatod magad olyan helyzetben, hogy hónapokig nem tudsz fizetni. A végeredmény az lesz, hogy bedől a hiteled, pedig te évekig vállaltad a célod érdekében a nélkülözést, szűkre húztad a nadrágszíjat, és minden forintot megfogtál. Egyszóval ott állsz majd pénz és lakás nélkül, sokévnyi hibavaló fáradozással a hátad mögött.

 

Tartsd meg az egészséges arányokat

A szakértők szerint a fizetésünknek legfeljebb 40 százalékát szabad a hitelnek kitennie, de ezt a magas arányt csak akkor szabad vállalnod, ha viszonylag magas a fizetésed, és eléggé biztos vagy benne, hogy ezt a színvonalat tartani tudod majd hosszú éveken át. Bölcsebb dolog azonban, ha inkább csak a havi fizetésed 20-30 százalékát fordítod törlesztőrészletekre, és újabb 10-20 százalékot pedig félreteszel arra az esetre, ha valami váratlan dolog ütne be. Akkor csinálod okosan, ha mindig van legalább 3 havi törlesztőrészletre elég vésztartalékod. Ha mindezt nem teszi lehetővé a fizetésed mértéke, akkor lehet, hogy jobb, ha lemondasz a lakásvásárlásról egyelőre, mert ez kifizetődőbb és biztonságosabb megoldás.

Az akciós hitelek néha drágábbak

Sok csábító hitelajánlattal találkozhatsz a hirdetésekben, ám nem szabad ezek egyikével sem elő látásra szerelembe esned. Az akciós hitelek hosszú távon sokszor drágábbak, és erre – ha nem tájékozódsz rendesen – majd csak pár év múlva döbbensz rá, amikor hirtelen megemelkedik a törlesztőrészeted összege. Nagyon fontos, hogy egy ilyen, első pillantásra vonzó ajánlatot is alaposan járj körül, és informálódj róla több forrásból is.

Foglalkozz a hiteleddel

Ha egyszer beszálltál egy lakáshitelbe, nem kell feltétlenül végig kitartanod mellette. A bankok versenyeznek egymással azért, hogy minél vonzóbb feltételeket kínáljanak, és időről időre ők is ugyanúgy megújítják a termékkínálatukat – az ő esetükben a hitelkonstrukciókat –, mint egy divatáruüzlet. Kövesd figyelemmel ezt a piacot, és ha jobbat és olcsóbbat találsz, cseréld le az aktuális hiteledet!

 

Légy türelmes és takarékos

Ne váljon rögeszméddé a lakásvásárlás, mert ez könnyen eltorzíthatja az ítélőképességet. Inkább halaszd el egy-két évvel ezt a manővert, és ezt az időt használd fel arra, hogy takarékoskodsz. Az a jó, ha össze tudsz gyűjteni annyi tartalékot, amennyi az első hathavi törlesztőrészletre elég, és csak ezután vágsz bele a hitelügyletbe. Ha van rá időd, akkor várj még többet, és a pénzed fektesd be – például egy lakáskassza nagyon szép hozamot kínál, és utána kedvező feltételekkel tudsz hitelt felvenni, de ezen kívül még sok más befektetési forma is létezik, ahol kamatoztathatod a pénzed.

 

Olvass még több cikket lakás témában itt, az NLCafén:

Mentés

hirdetés
Az OTP Bank szakértőjének tippje a témában:

“Egy-egy új ingatlanba költözés vagy bővítés költségeinek tervezése esetén legfontosabb a kiszámíthatóság és a biztonság, hiszen az ilyen döntések akár 5-10 évre is rendszeres és komoly kiadással terhelhetik meg a pénztárcánkat.
A lakásvásárlást nem mindenki tudja saját erőből finanszírozni, sokunknak hitelre van szüksége ehhez. A jó hitel megválasztása azonban nem egyszerű feladat, egy hozzáértő szakember tanácsai mind a hitelkiválasztás, mind az ügyintézés terén sokat segíthetnek. A biztonságos költözéshez az OTP Bank azzal járul hozzá, hogy szakértői mindenki számára segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb lakásmegoldást.” – Gellénné László Andrea, OTP Bank, Békéscsaba

Mentés

Mentés

Mentés

Exit mobile version