Egy tinédzser az első nő, aki megmászta a hírhedt spanyol falat

Andersen Dávid | 2017. Március 04.
A mindössze 19 éves amerikai lány igazi elit klub tagja lett teljesítményével: a nehéz sziklafalat rajta kívül eddig csak húsz embernek sikerült megmásznia.

Margo Hayes amerikai, de épp Franciaországban tanul. Nemrég tíznapos vakációra ment, és első útja a spanyolországi La Ramblához vezetett.

Ez a sziklafal a mászók körében kifejezetten hírhedt, és ez érthető is, ha azt nézzük, hogy 1994-es felavatása óta eddig csak húsz embernek sikerült hitelesített módon megmásznia.

A falat elsőre nem is sikerült legyőznie, az ugyanis rendkívül nehéz; érdemes megnézni az alábbi videót, amelyen egy Chris Sharma nevű mászó látható. Margo azonban nem adta fel, sőt még a hazaútját is elhalasztotta pár nappal, hogy ismét megtámadhassa a La Ramblát.

“Miután ráérzett a La Rambla sajátosságaira, vissza sem nézett” – mondta Jon Cardwell, aki szakmai tanácsaival segítette a Hayest. “Fantasztikus érzés volt, hogy szemtanúja lehettem Margo mászásának. Nem volt nagyon meglepő, tudtuk, hogy előbb-utóbb sikerülni fog neki. A korábbi próbálkozásai során nagyon közel jutott, és tudtuk, hogy nem fogja feladni. De amikor megtörtént, mindenki libabőrös lett, és az egész kanyonban felhangzottak az ünneplő kiáltások. Margo nagyon meghatódott, még a szeme is könnybe lábadt, nagyon kimerült, de nagyon boldog volt. Azt hiszem, sosem fogom elfelejteni ezt a pillanatot.”

Hayes korábban, már 2016-ban megnyerte a legjobb mászóknak járó Golden Piton-díjat. Érdekesség, hogy a Colorado államban található Boulderből származik. A Boulder szó angolul sziklát jelent.

Exit mobile version