Felfedezték a lárvát, ami megeszi a műanyagzacskót

nlc | 2017. Április 25.
Hősies szerepet kaphat a jövőben egy közönséges lárva, amit eddig csak a horgászok használtak csaliként. A hernyó ugyanis többedmagával képes felzabálni a műanyagból készült szatyrokat és zacskókat.

Érdekes felfedezésre jutott Federica Bertocchini, a spanyol Cantabriai Egyetem biotechnológiával foglalkozó intézetének egyik kutatója, amikor az egyik méhkaptárát akarta megtisztítani a nagy viaszmoly lárváitól (amelyek alapvetően is a méhkaptárakban érzik leginkább otthon magukat, hiszen viasszal táplálkoznak). A biológus a lárvákat egy műanyagzacskóba gyűjtötte, a zacskót pedig lezárta arra az időre, amíg a kaptárt tisztította.

Bertocchini ekkor figyelt fel rá, hogy a kukacok egyszerűen kirágták magukat a zacskóból, és mire ő megfordult, már szanaszét másztak a lakásában. Bertocchini kollégáival azóta vizsgálják a viaszmoly lárváit. A Current Biologyban megjelent tanulmány szerint 100 lárvának az akcióját nézték végig, és rögzítették, ahogy 12 óra alatt cafatokra rágnak szét egy hagyományos polietilén bevásárlószatyrot.

Egy olyan zacskót, amit az emberek milliárdszámra dobnak ki a szemétbe a világon, gyakorlatilag minden 40. percben egy ilyen nehezen lebomló tasakkal szennyezi az emberiség a környezetét. 

A zacskót a megfigyelések szerint az említett állatok nemcsak hogy megrágták, de az ürüléküket megvizsgálva feltűnt, hogy meg is emésztették, ez a különösen jó hír a kutatók számára! 

Az más kérdés, hogy a szemétlerakókban hagyományosan több száz év alatt lebomló zacskókhoz mennyi lárvát kellene bevetni, és hogy egyáltalán egy ilyen projekt kivitelezhető lenne-e, de a tudomány már jó ideje elszántan dolgozik az alkalmas megoldás kitalálásán. 2011-ben például felfedeztek egy gombát, amelyik a műanyagok egyik fajtáját lebontja, és a gomba mellé most már lárvák is felkerülhetnek mint hatékony eróziós tevékenységet végző munkaerők.

Exit mobile version