A világbajnok szuper egészséges grill ételei

Bánkuti Gabriella | 2017. Július 08.
Végre itt a nyár! Imádom a nap sugarait a bőrömön érezni. Kiülök a teraszomra, elmélázok a rózsáim gyönyörű virágain, közben megálmodom a legfrissebb, legfinomabb grillrecepteket. Ha a nyár, akkor szabadság, ha szabadság, akkor pedig grillezünk, és élvezzük a baráti önfeledt csevejeket.

1. Csirkesouvlaki tzatzikiszósszal

A csirke mindig is a grillételek királynője marad. Számos variációban el lehet készíteni. Én nagyon szeretem a friss sült húst megspékelni egy kis hideg, extra salátával.

Hozzávalók:

 Szósz:

Elkészítés:

Az olívaolajat, citromlevet és a 2 gerezd aprított fokhagymát, az oregánót és a sót keverjük össze, és tegyük egy zárható edénybe, amelyben megforgatjuk a csirkekockákat. A bepácolt húst tegyük 2 órára a hűtőbe. Addig készítsük el a szószt. Keverjük össze a joghurtot a lereszelt ubival, az 1 ek. olívaolajjal, az 1 gerezd fokhagymával és egy csipet sóval. A szószunkat tegyük a hűtőbe, néha kevergessük meg, hogy az ízek jól összeérjenek. A kültéri grillt közepes hőmérsékletre, a rácsokat picit megolajozva melegítsük elő. A fából készült nyársakat áztassuk be 15 percre hideg vízbe, így majd a megsült csirkedarabok könnyen lehúzhatók lesznek róla. A pálcikákra húzzuk fel a bepácolt csirkeszeleteket, és 8-8 percig süssük mindegyik oldalukat. A frissen sült nyársainkat tzatzikiszósszal tálaljuk.

2. Caprese saláta grillezett steakekkel 

Ez egy friss, egészséges, könnyen elkészíthető saláta, amely a szokásos éttermi változatokhoz hasonló. Kis adagokban előételnek vagy nagy adagokban teljes étkezésként szolgálhat. Ez a recept 4 nagyobb salátának felel meg.

Hozzávalók:·      

Elkészítés:

Keverjük össze az aprított paradicsomot, mozzarellát, bazsalikomot, 1 gerezd fokhagymát és 1 evőkanál olívaolajat egy tálban, fedjük le, és tegyük a hűtőbe.

Vegyünk egy lezárható zsákot. Tegyük bele a húst, adjunk hozzá 1 gerezd fokhagymát, 1 evőkanál olívaolajat, sót és borsot ízlés szerint. Zárjuk be a zsákot, és alaposan rázzuk össze. Amíg érlelődik a zsákban a hús, melegítsük elő közepes hőmérsékletűre a grillezőnket, a rácsokat kenjük át olajjal.

A steaket kb. 5-5 percig kell grilleznünk oldalanként, ha közepes állagúra szeretnénk készíteni.

Ha kész van, vegyük le a rácsról, és hagyjuk állni kb. 5 percig a szeletelés előtt.

Közben készítsük el a salátánkat.

Osszuk el 4 tányérra a salátaleveleket, és öntözzük meg 1-1 teáskanál balzsamecettel és egy kis olívaolajjal. Halmozzuk rá a már hűtőbe tett paradicsomos-mozzarellás keverékünket, és végül tegyük a tetejére a felszeletelt hússzeleteket.

3. Grillezett ananász

Nem kell megijedni a recepttől, az ananász édeskés íze és a borsos fűszerezés fantasztikus harmóniát fog ölteni a mézzel. Melegen isteni. Ki kell próbálni!

Hozzávalók:

Elkészítés:

Az ananászszeleteinket tegyük egy lezárható zsákba, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a mézet, egy pici sót, a chilit ízlés szerint és egy kis cayenne borsot. Zárjuk le, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap melegítsük elő a megszokott módon a grillsütőnket. Az ananászszeleteket 2-3 percig süssük oldalanként. Ha már látjuk a grillsütő rácsait a gyümölcshúsban, akkor jó helyen vagyunk. 🙂 Ízletes harmónia!

4. Grillezett lazac

Egy egyszerű szójaszószos és mézes pác citrommal és fokhagymával ötvözve tökéletes sós-édes kiegészítője a gazdag lazacfilének. Megunhatatlan és isteni. Bármilyen salátával harmonizál, de a főtt zöld spárga is gyönyörű kompozíciót ad a grillezett halszeletünkkel.

Hozzávalók:

Elkészítés:

A lazacszeleteinket öntözzük meg citrommal, szórjuk meg fokhagymával és sóval.

Egy kis tálban keverjük össze a szójaszószt, a felmelegített mézet, a vizet és az olívaolajat, amíg a méz fel nem oldódik.

Vegyünk egy lezárható zsákot. Tegyük bele a befűszerezett halszeleteinket, öntsük rá a meleg keverékünket, zárjuk le és rázzuk meg, hogy mindenhova jusson a szószból a szeleteinkre.

Melegítsük a grillezőt közepes hőmérsékletűre, a rácsokat olajozzuk át.

A lazac könnyen grillezhető, 6-8 percet kell oldalanként a sütésre szánnunk. Ha a villa könnyedén átmegy a halhúson, akkor készen vagyunk. Zöld főtt vagy párolt spárgával tálaljuk.

5.Grillezett és töltött jalapeños paprika

Nem mondanám kalóriaszegény ételnek, de azért vannak azok a kivételes pillanatok, amikor én is lemondok az odafigyelésről, főleg, ha olyan ételt készíthetek el, ami mégis csak beletartozik az egészséges étrend kereteibe, és nem egy megszokott fogás.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Melegítsük fel a grillezőt közepesen magas hőre.

A feldarabolt szalonnát közepes lángon süssük ropogósra egy teflonedényben, majd vegyük ki a tálból, és tegyük papírtörlőre, hogy kihűljön és lecsöpögjön.

A sajtokat egy tálban keverjük össze, adjuk hozzá a kihűlt szalonnát, a fokhagymát, a sót, a szegfűszeget, a zöldhagymát és a lime levét. Ezzel fogjuk a paprikáinkat megtölteni.

A paprikákat vágjuk félbe, vegyük ki a csumájukat. Töltsük bele a sajtkeverékünket, és a közepes hőmérsékletű grillezőn a sajtos oldalával felfelé 8 percig süssük.

Amikor levesszük őket, szórjuk meg korianderrel és paradicsommal.

6. Indiai fűszeres csirke paradicsomos chutney-val

Kevesebb, mint 30 perc alatt elkészül ez a fantasztikus étel, amely vetekszik az éttermekben elkészített hasonló fogásokkal. Ha ezt az ételt készíted el, készülj rá, hogy a barátaid mindig a te főztödet akarják enni. Ez az étel könnyű, friss ízű, édes és fűszeres ízek tökéletes kombinációja. Egy baráti grillezésre készítettem el elsőnek, rizzsel és párolt zöldbabbal tálaltam, így nagyon egyszerű és egészséges vacsora lett belőle. A barátaim azt mondták, inkább nekem fizetnek, mint egy indiai étteremnek. Ennyi nekem elég is! Szívből ajánlom!

Hozzávalók:

Chutney:

Csirke:

Elkészítés:

A chutney készítéséhez 1/2 teáskanálnyi olajat melegítsünk fel közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a mogyoróhagymát és a chilit. Főzzük 2 percig, gyakran kevergetve. Majd jöhet a gyömbér, a fokhagyma és a szegfűszeg. Főzzük 1 percig gyakran kevergetve. Ezután jöhet a paradicsom, az ecet, az édesítő, a mustármag, a burgonya és a só. Jó alaposan keverjük össze, és vegyük vissza az edényünk alatt a hőmérsékletet takarékra. Főzzük 10 percig, egészen addig, amíg a keverékünk besűrűsödik, majd fedő alatt még pároljuk 5 percig.

Közben készítsük elő a már szokásos módon a grillsütőnket.

A csirke elkészítéséhez melegítsünk 2 ek. olívaolajat egy kis serpenyőben. Adjuk hozzá a koriandert, a curryt, a köményt, a sót és a fekete borsot. Főzzük 1 percig, kevergetve gyakran. A megkapott melegített fűszereinkkel egy ecset segítségével kenjük be a csirkemellfilé-szeleteinket egyenletesen.

A bekent húst rakjuk a grillrácsra, és 4-4 percig süssük oldalanként. Tálaljuk a megsütött szeleteket a finom, exkluzív chutney-val.

A fenti recepteket más húsokkal vagy zöldségekkel is elkészíthetjük, a fantáziánkra van bízva. Ezek a receptek nem a megszokott grillételek közé tartoznak, pont ezért szeretem őket. Jó étvágyat és kellemes grillezést!

Bánkuti Gabriella fitneszvilágbajnok
Exit mobile version