Kié legyen a háztartás? Ilyen a magyar valóság

nlc | 2017. Szeptember 25.
Három pártól kérdeztük meg, hogy hogyan osztják meg a házimunkákat. Nem lepődtünk meg a válaszokon.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt szinte egyértelmű volt, hogy a nők vezetik a háztartást, amíg a férfiak megkeresik a mindennapi betevőt, addig szerencsére ez manapság egészen másképpen van. Amióta a családok kétkeresősek, a háztartási munkákat is illik megosztani, mégpedig igazságosan. A felvilágosultabb férfiak ebből nem is csinálnak gondot, azoknak pedig, akik még más rendszerben szocializálódtak, bizony rosszulesik, ha a kezükbe kell venni a porszívót, vagy vacsora után be kell pakolniuk a mosogatógépbe. Utóbbiból azért egyre kevesebb van, a fiatalabb generációnak már az a természetes, ha mindketten kiveszik a részüket a ház, lakás tisztán tartásából – ahogyan a költségek megteremtéséből is. Három párt kérdeztünk meg arról, hogyan működik náluk a munkamegosztás.

A főzés mindig közös

Bea és Zoli 7 éve házasok: Én szeretek takarítani, így Zolinak szerencséje van – kezdi Bea, majd folytatja: – Zoli szokott porszívózni, azt ráhagyom. Van, hogy az ingeit magának vasalja, sőt az enyémet is megcsinálja olyankor. A főzés mindig közös, vagyis akinek kedve van, az lát hozzá. Ha gyerekünk lesz, szerintem én alább adom majd, de egyelőre nagy tisztaság van nálunk mindig. Amiket meg csak a férjem tud megcsinálni, mint a szerelés, cipekedés, azokba nem folyok bele. Na meg mosni szeret nagyon, de azt meg is értem, a gépünk éppen csak hogy nem köszön, olyan szuper. Mi megtaláltuk a közös utat. De az biztos, hogy én egy lusta pasit nem tudnék elviselni magam mellett.

Nem leszek senkinek sem a cselédje

Edit és Zsolti jegyesek, 1 éve laknak együtt: – Zsoltit gatyába kellett ráznom, otthon az anyukája mindenben kiszolgálta, és ő azt hitte, tőlem is majd erre számíthat. Hát rossz lóra tett, mert én nem leszek senkinek sem a cselédje. Azért nem panaszkodhatok, hamar ráérzett a közös munka ízére. Egyedül a mosogatást nem szereti, szóval az általában az enyém, cserébe ő meg mindig leviszi a szemetet. A többi munka közös, aki jobban ráér, az kezd bele. Nem túl nagy a lakás, ahol élünk, ezért sincs sok gondunk. Nekünk így jó.

Ha nem túlórázna

Éva és Gabi 27 éve élnek együtt: Éva szerint ő többet dolgozik otthon, mivel a férje sokat túlórázik, hogy mindent ki tudjanak fizetni. Ő pedig úgy gondolja, ezzel támogatja a családot, hogy a takarítás nagy részét vállalja. A lányaik már nem laknak otthon, de amikor ők is ott éltek, besegítettek a házimunkába. A lakásuk 72 négyzetméter, Éva szerint nem nehéz tisztán tartani. Azt mondja, ha más helyzetben lennének, és nem túlórázna állandóan a párja, megosztanák a teendőket.

Exit mobile version