Egyáltalán nem látszik rajta első ránézésre, hogy sajt, hanem inkább valamilyen vajféleségnek tűnik a mascarpone. Valószínűleg már sokkal elterjedtebb lenne nálunk, ha vajként gondolnánk rá, hiszen azt előszeretettel használja a magyar konyha a legkülönfélébb ételekhez. A mascarpone azonban egyelőre inkább olyan luxuscikk és úri huncutság a háziasszonyok szemében, amit csak nagy néha, egy kis pajzán, mediterrán gasztrokiruccanás alkalmával mernek felhasználni, legfeljebb évente egyszer-kétszer, amikor megpróbálkoznak a tiramisuval. A mascarpone azonban sokkal többet tud annál, hogy kizárólag ennek a remek desszertnek adjon karaktert, és arról sincs szó, hogy valami egzotikus, drága alapanyag lenne, amihez csak ünnepnapokon szabad nyúlni. Nem, a mascarpone nagyon is hétköznapi, nagyon is közvetlen dolog, amivel bármikor „szóba állhatnak” a magyar háziasszonyok is, és amit szinte bármihez fel is használhatnak – akárcsak a vajat, a sajtot vagy a tejszínt. Hiszen végül is a mascarpone nagyjából ezek határvidékén mozog. De most mégsem azért ajánljuk az olvasó figyelmébe a mascarponét, mert a tejfölhöz hasonlóan univerzális alapanyag, és remekül illik a pirított húsoktól kezdve a szalonnán át az édes desszertekig és friss gyümölcsökig, hanem azért, mert nagyon egészséges.
Első ok: csonterősítő
Sok más sajthoz és tejtermékhez hasonlóan a mascarpone bővelkedik kalciumban, amely a fogaink és csontjaink legfőbb építőanyaga. Ha nincs elég a szervezetünkben, akkor a csontok elkezdenek leépülni, elvékonyodni, és törékennyé válnak. Ez a folyamat egy bizonyos kor felett mindenképpen beindul, azonban nem mindegy, hogy milyen ütemben halad előre – ha elegendő kalciumtartalmú ételt fogyasztunk, akkor sokáig ruganyosan és erősen tarthatjuk a csontjainkat.
Második ok: szeretni fogja a szíved
A már említett kalcium nemcsak a csontoknak tesz jót, hanem a szív működésének is. A mascarpone ezenkívül nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot és magnéziumot is, amik szintén nélkülözhetetlenek a szívnek és az egészséges érrendszernek. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy ezeknek az anyagoknak köszönhetően a mascarpone fogyasztása csökkenti az érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét, a magas vérnyomást, emellett a szívinfarktus és a stroke megelőzésében is nagyon jó szolgálatot tesz.
Harmadik ok: jókedvre derít
A mascarpone gazdag B12-vitaminban is, ami az idegrendszer számára rendkívül fontos anyag. Ha kevés van belőle a szervezetünkben, annak fáradtság és depresszió, általános rosszkedv és lehangoltság is lehet a következménye, sőt rosszabb esetben idegkárosodás okozta zsibbadás és bizsergés is jelentkezhet a végtagokon. Lehet, hogy az olaszok a mascarpone miatt olyan vidáman és mozgékonyak mindig?