5+1 baleset-megelőző tipp karácsonyi konyhai csatározásokhoz (X)

hirdetés | 2017. December 18.
Legyünk őszinték: a meghitt és békés karácsonyestét legtöbbször egy kiélezett konyhai háború előzi meg. A csatasorba állított szakács vesztét általában az okozza, ha vakmerő módon egyedül, pár óra leforgása alatt vállalja a küzdelmet egy ötfogásos ünnepi vacsorával. Mutatjuk, mit csinálj, ha nem akarsz elvérezni a konyhai (menü) összecsapás(a) során…


1.      Ne gőzölj be! Hő hatására a vízből gőz keletkezik. Ezt mindenki megtanulta az általánosban fizikaórán, a sütőajtó feltépésekor mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni. A dolognak az iskolapadon kívül is arcpirító következményei lehetnek. Ezt elkerülendő, csak óvatosan kíváncsiskodj, a lábasról a fedőt magadtól eltartva emeld fel, a sütő ajtaját lassan, minél távolabbról nyisd ki.
2.       Üsd, vágd, de csak a kaját! Válassz okosan fegyvert, és tanuld is meg használni! Minden alapanyag kaszabolásába megfelelő késsel vágj bele, aminek a legjobb tulajdonsága, hogy éles. Ügyelj az óvatlan mozdulatokra és az ujjaidra: ha vágószerszámmal dolgozol, akkor ne fitogtasd szuperképességedet, hogy egyszerre három dolgot is tudsz csinálni!

3.       Ne hagyd, hogy kicsússzon a lábad alól a talaj! Nem csak a padlónak árthat, ha úszni hagyod a konyhát. A kapkodásban megesik, hogy valami leesik, de ha nem akarsz te is elesni, akkor még idejében töröld fel a földön keletkezett tócsákat! A legtöbb baleset az otthonunkban ér minket, pedig mennyivel menőbb lábat törni a sípályán, mint muffinsütés közben.

4.       Vigyázz, kész, tűzforró! Fakírok, tűznyelők vitathatatlan előnnyel indulnak a konyhában. Ha nem tartozol közéjük, akkor inkább kerüld a meleg helyzeteket! Edények mozgatásához bőrkímélő megoldás a szilikonból készült lábasfogó kesztyű – ha használod. Ne feledd: ha a fazék forró, akkor minden bizonnyal hasonló hőmérsékletű az is, ami benne van. Az olajos serpenyő nyelét lehetőleg fordítsd befelé, hogy még véletlenül se rántsd magadra egy rossz mozdulatnál, a tésztafőző vizet pedig csak lassan, óvatosan folyasd a mosogatóba!

5.      Ez rázós lesz! Lehet, hogy elsőre kedves gondolatnak tűnik egy utolsó bevetésre küldeni a nagyi világháborús konyhai masináját, de egy meghibásodott készülék egy csapásra véget vethet a romantikának és az áramellátásnak. Hasonló megfontolásból nem ajánlott villával kibányászni a kenyeret a pirítóból. Az elektromos eszközöket azok is tisztelik, akik értik a működésüket: egy okkal több, hogy mi is ezt tegyük.


+1 Menj biztosra!
Mivel harci sérülések még a legjobbakkal is előfordulhatnak, ezért nem árt, ha időben felvértezed magad egy tuti élet- és baleset-biztosítással! Az NN Biztosító online is megköthető Baleseti felépülés biztosítása például 7/24 elérhető orvosi call center asszisztencia szolgáltatást is tartalmaz, melynek révén akár egy kisebb baleset esetén is tudsz orvossal konzultálni telefonon.

Exit mobile version