Rossz hír a körúton részegedő egyetemistáknak: nagyon megdrágulhat a tequila

nlc | 2018. Február 13.
Hatszorosára drágult a kék agávé felvásárlási ára. Ez a tequila legfontosabb alapanyaga.

Jóval kevesebb termett tavaly a kék agávéból, mint a megelőző években. Ennek az éghajlatváltozás a legfőbb oka. Ez a növény a tequila legfontosabb alapanyaga, a most szüretelésre érett, 2011-ben elültetett 17,7 millió tőke viszont jóval kevesebb, mint a tequilapiac számára szükséges 42 millió cserje – írja a napi.hu.

Tequila (fotó: Kevin Kane/Getty Images for Def Jam/AFP)

Mindez azt eredményezi, hogy hatszorosára drágult a kék agávé ára, ami nagyon rosszat tesz a tequilapiacnak. Ez főleg a kisebb gyártókat öli meg, amelyek gyengébb minőségű, épp ezért olcsóbb főzeteket készítenek. Nemcsak az ellátás okoz nekik nehézséget, hanem az is, hogy árban nehezen versenyeznek a kevésbé körülményesen előállítható italokkal, mint például a vodka.

A prémium gyártók viszont nem panaszkodhatnak, a tequila prémium változatára egyre nagyobb a kereslet. Elsősorban az olcsó és középmárkás tequilák tűnhetnek el a piacról a következő években.

Exit mobile version