Észrevetted már, hogy a hazai éttermekben valahogy sosem ízlik annyira a pizza, mint egy olasz vendéglő teraszán? Íme azok a titkok, amiktől az itáliai változat finomabb!
Kelesztési idő
Legalább 2 napot hagyják állni az olaszok a pizzatésztát sütés előtt, de az sem ritka, hogy 4-5 napon keresztül pihentetik lezárt edényben, hideg helyen. Ez olyan előnyt ad az olasz tésztának, amit soha nem hozhat be az a pizza, amit másfél órás kelesztés után raktak sütőbe.
Sok feltét
A gazdag feltét garantálja a dús ízvilágot, és ettől lesz igazán élvezet nagyon harapni a pizzába! Egy olasz pizzáról sosem spórolják le az „anyagot”, és nem patikamérlegen adagolják őket, hanem nagyvonalúan, bőségesen megszórják velük a tészta tetejét, legyen szó akár sonkáról, mozzarelláról vagy zöldségekről.
Friss alapanyagok
Mirelit alapanyagokkal, konzervzöldségekkel, tartósítószerekkel és adalékokkal megrakott összetevőkkel ne is próbálkozz! Ezeknek az íze meg sem közelíti a frissen szedett, termelőtől származó alapanyagokét, márpedig egy rendes olasz pizzázóba közvetlenül a gazdáktól érezik az áru – és ezt meg is érezni az ételek ízén!
Kevés fűszer
A pizzán igazából a són kívül egyáltalán nincs fűszer. Az ízeket maguk a feltétek adják, és persze a tészta, ami a legegyszerűbb kelt kenyértészta a világon. Nem kell ebbe sem oregánó és más rafináltságok – ez csak ront a végeredményen.
Jó minőségű alapanyagok
A leghagyományosabbnak tartott margherita pizzához is kevés dolgot használnak fel, mégis nagyon finom lesz. Ennek a titka az, hogy csak kiváló alapanyagok kerülhetnek rá: napérlelte, zamatos paradicsom és kiváló, bivalytejből készült igazi mozzarella.
Izzó kemence
Pár perc alatt megsül az olasz pizza, ezért nem ázik át a tésztája, amitől természetesen sokkal finomabb is lesz. Ehhez persze kell egy jó pizzasütő kemence, amiben 4-500 fokra lehet izzítani a hőmérsékletet, és a levegő áramlása is ideális. A legtöbb otthonban ilyen nincs, viszont szerencsére nem nagy dolog felállítani a kert végében vagy akár a teraszon: a legegyszerűbb, kézzel tapasztott verziók egy-két nap alatt elkészíthetők minimális anyagköltséggel, és majdnem olyan hatásfokkal süthetők benne a pizzák, mint egy milliós, épített változatban. A neten számtalan videó mutatja meg, hogyan készíthetsz el otthoni körülmények között egy pizzakemencét magadnak.