Extrém hosszú allergiaszezonok jöhetnek Magyarországon

MTI | 2018. Szeptember 30.
15 százalékkal többen halnak meg Magyarországon az extrém meleg miatt, gyakoribb lett a Lyme-kóros megbetegedés. Ezt okozza a klímaváltozás.

Komoly következményekkel jár a klímaváltozás Magyarországon – derül ki egy most megjelent tanulmányból, mely egy 16 éven át tartó kutatás összegzése. A Páldy Anna vezette kutatócsoport tanulmánya szerint a hazánkban végzett klímaegészségügyi vizsgálatok alapján a legjelentősebb egészségi kockázatot az extrém hőmérsékleti események jelentik. A hőhullámokkal szemben a legsérülékenyebbek a krónikus keringési, anyagcsere-, légzőszervi, mentális betegségekben szenvedők, az idősek és a gyermekek.

A legfontosabb megállapítások:

A klímaváltozás humánegészségügyi hatásainak bemutatásával a felkészülés, az ellenálló képesség növelése és az alkalmazkodás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet a szerzők, akik megjegyzik, hogy a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia számos célt fogalmaz meg az emberi egészséggel kapcsolatban is. Rövid távon a hőhullámok elleni védekezés a legfontosabb, de nagy figyelmet kell fordítani a fertőző betegségeket közvetítő élőlények ellenőrzésére. Középtávon ki kell terjeszteni az élelmiszer-biztonsági intézkedéseket a klímaváltozás közvetett hatásainak kivédésére. Meg kell erősíteni az egészségügyi ellátó rendszereket; nagy hangsúlyt fektetve a megelőzésre.

Exit mobile version