A növényi italokban nincs laktóz, tejfehérjétől mentesek, koleszterin- és telített zsírtartalmuk alacsony, sok bennük a B-vitamin, a kálium, kevés a nátrium, sok esetben gluténmentesek (a csomagoláson fel van tüntetve), tartalmazhatnak hozzáadott kalciumot, D-vitamint, ami jó a csontoknak, tartalmazhatnak egyéb hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat, illetve vannak olyan termékek a piacon amelyek nem tartalmaznak cukrot. Melyik italnak milyen jótékony hatása van a szervezetre? Íme:
Szójaital
A laktózérzékeny vagy a tejet egyáltalán nem toleráló embereknek különösen előnyös, egészséges és tápláló növényi ital a szójaital. A szójában található telítetlen zsírsavak meggátolják a zsírok felszívódását.
Rizsital
A rizsital könnyű, édes, gluténmentes növényi ital. Könnyen emészthető, a benne található triptofánnak és egyéb anyagoknak köszönhetően nyugtatóan hat az idegekre.
TIPP: Használhatod a rizsitalt kásák elkészítéséhez, illetve kifejezetten jó puding készíthető belőle.
Mandulaital
A mandulaital gazdag E-vitaminban, magnézium és B-vitaminokban, emellett rosttartalmának köszönhetően jótékony hatást gyakorol az anyagcsere működésére is.
Tudtad? A mandulaital kalóriatartalma körülbelül az egyharmada a sovány tehéntejnek.
Kókuszital
A nátriumban, káliumban és magnéziumban gazdag kókuszital kedvezően hat az izmok működésére.
Tudtad? Krémlevesek, desszertek elkészítéséhez remek hozzávaló a kókusztej, hiszen az ételeket krémessé, lággyá teszi, ráadásul a kókusz jellegzetes aromáját is megőrzi. Diétás házi fagyi is könnyedén készíthető belőle.