Ha ilyen sajtot vettél, gyorsan dobd ki!

Szikra Juli | 2019. Május 03.
Kólibaktériummal fertőzött sajt kerülhetett forgalomba, az élelmiszer-biztonsági hivatal visszahívja a terméket.

Idén márciusban és áprilisban Franciaországban 13 gyerek betegedett meg E. coli baktériumtól.  A vizsgálatok szerint az esetek a francia Fromagerie Alpine vállalat nyers tehéntejből készült sajtjainak fogyasztását követték. A termékből Magyarországra is érkezett a Culinaris Kft-hez.

Az érintett termékek azonosító adatai:

A termék neve: Saint Felicien, 180 g

A termék neve: Saint Marcellin, 80 g

Előállító: Fromagerie Alpine (Franciaország)

Érintett tételek: összes tétel l 032 és l 116 tételszámok között.

Hazánkba az alábbi lejárati dátumokkal érkeztek termékek: 2019.05.11., 2019.05.22, 2019.06.01., (illetve 2019.03.20, 2019.04.03, 2019.04.06, 2019.04.10, 2019.04.17, 2019.04.22, 2019.05.01).

 

Ez az egyik problémás termék. Fotó: NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal közlése szerint egyelőre nem erősítették meg, hogy a termékből kimutatták a kórokozót, a Nébih azonban kéri, hogy aki vásárolt, ne fogyasszon a sajtokból!

Milyen tüneteket okoz?

A shigatoxin termelő Escherichia coli fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó, ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP) vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxint termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

Exit mobile version