Környezetbaráttá változtatták a belga gofrit a Ghenti Egyetem kutatói, akik azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. A kutatók a fekete katonalégy lárváit beáztatták egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre, majd egy konyhai centrifugával kiválasztották belőle a rovaralapú vajat.
„A rovaralapú hozzávalók használatának számos pozitív hozadéka van. Fenntarthatóbbak, mivel a rovaroknak kevesebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabbak a táplálékuk átalakításakor. Továbbá kevesebb vízre van szükségük vaj előállításához” – magyarázta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője.
A kutatók szerint tesztjeiken a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget, ha a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét lárvazsírral váltották fel. Szokatlan ízről számoltak be viszont akkor, amikor fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt a gofri.
(MTI)
Olvass még a rovarevésről!
- Nem a bevándorlók, hanem a szükség miatt fogunk rovarokat enni
- “Minden 40 grammnyi feldolgozott hús, amit megeszünk, egy órával rövidíti meg az életünket”
- Úgy eszik rovarokat ez a nő, hogy szinte gusztust kapsz rá – videó