A sous vide (ejtsd: szuvid) egy gasztronómiai főzési eljárás, amelynek lényege, hogy lezárt, lehetőleg levákuumozott hőálló műanyag tasakokban, alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig – esetenként akár 50-70 óráig, a hagyományos főzéshez képest lényegesen alacsonyabb hőfokon – hőkezeljük az ételt. A vákuumcsomagolási technológia által emellett jelentős mértékben növelhetjük az ételek eltarthatóságát is, történjen a későbbi tárolás szobahőmérsékleten, hűtőszekrényben, vagy akár mélyhűtőben, hiszen ez az eljárás megtartja az ételek frissességét és az eredeti ízeket.
Ezzel az eljárással ráadásul nem csupán az ízlelőbimbóinknak és a szervezetünknek kedvezünk, de otthonunk egyik központi helyét, kedvenc konyhánkat és annak bútorait is megkíméljük az esetleges, a főzés során keletkező égő olaj vagy füstölő zsiradék ártalmaitól. A füst ugyanis nemcsak esztétikailag rombolja a környezetet, de további kellemetlenséget okoz azáltal, hogy a kellemetlen szag beivódik az ott tartózkodók ruhájába és hajába is. Elég, ha csak például a dohányzásra gondolunk: egy nemdohányzók által lakott helyiségben már egyetlen cigaretta elszívása nyomot hagy, és a szag napokig ott marad, még az alapos szellőztetés ellenére is.
Mi a gond az égéssel?
A Földön jelenleg több mint 1 milliárdan, hazánkban pedig több mint 2 millióan dohányoznak, ezért ez nem csak egyéni, de társadalmi probléma is. A dohányzás kapcsán sokan tévesen hiszik azt, hogy elsősorban a nikotin a felelős a dohányzáshoz köthető megbetegedésekért, miközben a tudomány mai állása szerint elsősorban az égés, és az égés során keletkező füstben lévő káros anyagok ezeknek a betegségeknek az elsődleges forrásai. A cigaretta égése során keletkező füstben több ezer vegyi anyag van, melyek közül az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala (FDA) 93-ról megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.
Gondolj magadra és a környezetedre is!
A cigarettafüst egyébként nemcsak a dohányosokra, hanem közvetlen környezetükre is káros, tehát szinte mindenki ki van téve a cigarettafüst okozta ártalmaknak. Épp ezért a legjobb, ha eleve el sem kezdjük a dohányzást, így tudjuk a legjobban megvédeni saját magunk és szeretteink egészségét. Ha már dohányzunk, akkor törekedni kell arra, hogy mihamarabb abbahagyjuk ezt a káros szokást, hiszen a leszokással egyértelműen csökken a dohányzással kapcsolatos megbetegedések kockázata. Ugyanakkor vannak olyan felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból mégsem szoknak le. Nekik érdemes tájékozódniuk a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó alternatívákról.
A tudomány fejlődésének köszönhetően napjainkban már léteznek a dohányzás területén különböző füstmentes technológiák. Ezekben közös, hogy égés és füst nélkül működnek, de az adott technológián belül eltérő működési elvek vannak, emiatt fontos a megbízható forrásból történő tájékozódás. Idesoroljuk a nikotintartalmú folyadék elektronikus hevítésén alapuló e-cigit, a dohányhevítéses technológiát vagy a nikotinsóval működő technológiát. A tévhitekkel ellentétben ezek nem leszoktató eszközök, hanem a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó technológiák azoknak a felnőtt dohányzóknak, akik valamiért nem szoknak le a dohányzásról.
Ezek a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, mert egyrészt hosszú távú hatásuk még nem ismert, másrészt tartalmaznak például nikotint, ami erősen addiktív hatású és többek között megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást is. A dohányzás okozta ártalmakat továbbra is úgy tudjuk a leghatékonyabban elkerülni, ha tartózkodunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától, vagyis ha egyáltalán nem dohányzunk.
Kiemelt kép: Shutterstock/Uniomedia
A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.