Közös kaland a gyerekkel (X)

hirdetés | 2022. Június 06.
Bányát robbantottunk, műtöttünk, infografikákat böngésztünk, sétáltunk a Marson és babzsákból moziztunk – mindezt egy helyen, pár óra leforgása alatt, és ami a legfontosabb: együtt, a gyerekkel.  Az Álmok álmodói 20 - Világraszóló magyarok, világformáló találmányok időszaki kiállítás emlékezetes kalanddá varázsolta a hétköznap délutánunkat.

Hú, de jó szaga van” – ilyet se gyakran hall az ember a gyerekétől egy kiállításon. És ez a mondat még csak nem is – az itt valóban létező – gyógynövényes szekcióban vagy aromaszobában hangzik el, hanem a mobilitási ponton. Mint a mágnes húzza magához a 12 éves fiamat az autószalonban kiállított „szárnyas” autó, a szagolgatás pedig azután jön, hogy kiderül: ez a csillogó-villogó elegáns és vagány járgány a 30-as évekből származik, egy magyar tervező, Járay Pál műve és áramvonalas alakjával mobilitástörténeti fordulópont.

És innentől rohanások és lecövekelések váltják egymást: a gigantikus és látványos tárlat mint bebarangolandó tér is hatalmas élményt nyújt, a sok interaktív elem pedig játékot és elmélyülést egyszerre jelent a gyerekek számára is. Például az a képernyő, amelyen a magyar közút- és vasúthálózatok kiépülését követhetjük nyomon az egyes évszámokra kattintva. Innen és a járműpark változását bemutató infografikától nehéz továbbindulni, legközelebb az orvosi „agyban” veszünk el hasonlóképpen, ahol tableteken futó programok mutatják be központi szervünk működését.

Kortól függetlenül alig akad olyan látogató, aki ne próbálná ki a kézügyességét a laparoszkópos műtétet imitáló elemnél és ne pihenne meg az orvostudományi szekciót követő aromakuckóban. Nem is árt rendezni a sorainkat – körülbelül itt esik le a gyereknek, hogy „a magyarok tudták a dolgokat”, hogy milyen sok területen alkottak korszakalkotót honfitársaink. Pedig hol van még a vége…

Bár a tankönyvekből kimaradt Weindl Gábor neve, a gyerekek biztosan megjegyzik, hogy magyar mérnök végzett először bányarobbantást, köszönhetően annak a kis detonátornak, ami újra és újra „lenyomatja magát” és robbanó hangot hallat. Innen már futás is az atomreaktor vezérlőközpontjába, ahonnan csak az űrutazás ígérete csalogathatja ki a gyereket. Ellátogatunk még a Marsra és a Holdra, köztük egy űrhajóbelsőben zsilipelünk, hogy aztán a csillagos – mozi – ég alatt babzsákokon megpihenjünk.

Még ennél is sokkal több látványos és interaktív elemmel vár titeket családostul az Álmok Álmodói 20 kiállítás a Millenárison.

https://www.millenaris.hu/almokalmodoi

Exit mobile version