Rossz higiéniai körülmények miatt zárattak be átmenetileg egy fővárosi éttermet

nlc | 2022. Október 04.
A XI. kerületi vendéglátóhely konyhájának mennyezete sötétszürke volt a zsírtól.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy ellenőrzés során. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból – derült ki a szervezet közleményéből.

Fotó: Nébih

Mint írták, az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy  a XI. kerületi (a fotók alapján ázsiai) étterem konyhaterének mennyezete, oldalfala sötétszürke, olajos és zsíros volt a szennyeződésektől. Az egységben a szükséges mosogatóhely hiányában és a korábban kiadott engedéllyel egyezően, kizárólag egyszer használatos edényeket használhattak volna, ennek ellenére a használt fogyasztói edényeket a kiszolgálópultban mosogatták el.

A húselőkészítő csaptelep le volt szerelve, a zöldség-előkészítőben földesárut, a mosogatóban egyéb élelmiszert és elektromos berendezést is tároltak, lehetetlenné téve ezzel az előkészítő helyiségek rendeltetésszerű használatát. A földesáru tisztítása, valamint az üzemi edények mosogatása a konyhatérben történt, akárcsak a húselőkészítő eszközeinek tisztítása, melyeket használat előtt nem fertőtlenítettek. A konyhatéri kézmosó eldugult, a szennyvíz pangott. A melegen tartó pult nem volt bekapcsolva.

Szintén meglepte az ellenőröket, hogy a hűtőtérben a különböző higiéniai megítélésű élelmiszereket, így zöldséget, nyers és főtt húst is együtt tároltak, a tészta keveréshez pedig építőipari keverőgépet használtak.

A Nébih a fenti, súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hatóság továbbá 8 tétel, mindösszesen 95,3 kg nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszer alapanyagot és készételt vont ki azonnali hatállyal a forgalomból, valamint felhasználásukat, forgalomba hozatalukat megtiltotta.

A közleményből az is kiderült, hogy az étterem az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Exit mobile version