Öt éve nem hagyták el annyian az országot, mint most

nlc | 2023. Április 09.
A legtöbben Németország, Ausztria és Hollandia felé veszik az irányt.

Tavaly 26 500 magyar állampolgár vándorolt külföldre, ötezerrel többen, mint egy évvel előtte. Ennyien utoljára 2017-ben hagyták el az országot – írta meg a Portfolió a KSH adatai alapján. A lap szerint ezzel az értékkel megfordult a 2021-es pozitív trend, amikor többen tértek haza, mint amennyien elmentek Magyarországról.

Annyi pozitívum van, hogy a magyar állampolgárok nemzetközi vándorlásának teljes egyenlege így is alig romlott, a 2021-es 9672-es többlet után 9450 fő volt. Ez azt jelenti, hogy a korábbinál lényegesen több, 14 ezer külföldön született magyar költözött haza az országba. Ez 2015 óta a legmagasabb mért érték.

Fontos megjegyezni, hogy a nemzetközi migráció elég nehezen mérhető, ezért az ezzel kapcsolatos statisztikák sem biztos, hogy teljesen megbízhatóak.

Az Európai Unión belüli vándorlást szinte lehetetlen mérni, emellett a KSH például csak azt sorolja a kivándorlók közé, akik ténylegesen vagy terveik szerint legalább 12 hónapra elhagyják az országot. Ráadásul ehhez a Belügyminisztérium lakcímnyilvántartását és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) TAJ-szám nyilvántartását használják. Vagyis aki hivatalosan nem jelenti be külföldre költözését a magyar hatóságoknak, az nem szerepel ebben a statisztikában – írta a Portfolió.

A kivándorlók három fő célországa továbbra sem változott: a legtöbben Németország, Ausztria és Hollandia felé veszik az irányt. Bár az Egyesült Királyságba a Brexit óta nehezebb a bevándorlás, a nyilvántartások szerint közel 170 ezer magyar él az országban: pont ugyanannyi, mint Németországban.

Exit mobile version