Jó buli volt: Így szilvesztereztek a 60-as, 70-es években!

Bagaméri Viki | 2023. December 30.
Házibulival, utcai szilveszterezéssel, elmaradhatatlan kabaréval és sok-sok pezsgővel várták az új évet jó pár évtizeddel ezelőtt is!

A ’60-as, ’70-es években sem volt kérdés, hogy az óévet méltóképpen el kell búcsúztatni, az új év érkezését pedig alaposan meg kell ünnepelni. Szívderítő retró képekkel idézzük fel, hogy vigadtak akkoriban fiatalok és idősek!

(Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ)

Konfetti és kaszinótojás

A karácsonyi ünnepek után szilveszterre kezdtek hangolódni a családok: szerpentinnel, konfettivel díszítették fel a lakásokat, a szerencsés új esztendő reményében pedig négylevelű lóherével, lópatkóval és szerencsemalacokkal dekorálták az otthonokat.

Magától értetődő volt, hogy erre a nagy eseményre szépen felöltöznek, akár szűk körben a rokonokkal, egy hangos házibuliban a barátokkal, vagy épp sok-sok ismeretlennel összeverődve az utcán számoltak vissza éjfélig

A tévékben kabaré, varietéműsorok, bakiparádék és koncertek szórakoztatták a nézőket, az asztalokról pedig nem hiányozhattak az olyan retró fogások, mint a sajtos roló, a pogácsa, a sonkatekercs, a kaszinótojás vagy épp a hideg fasírt…

Az akkori óévbúcsúztató és új évet váró éjszakák hangulatát tökéletesen visszaadják ezek a réges-régi felvételek, amikkel nem győzünk betelni. Szerintünk neked is tetszeni fognak!

buek (1)

Ez bizony egy újévváró kirakat 1963-ból! Hogy tetszik? (Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ)

buek (11)

Farsang vagy szilveszter? Nehéz eldönteni, de a jó válasz a második, méghozzá 1965-ből! (Fotó: Fortepan / Geréb Anna)

buek (10)

Így mulatott a tömeg egy 1967-es óévbúcsúztatón. (Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr)

buek (9)

Gigantikus trombitákkal és fülsüketítő dudákkal köszöntötték az új évet 1968-ban. (Fortepan / Magyar Rendőr)

buek (8)

Cegléden nem bízták a véletlenre az újévi szerencsét 1970-ben, egy igazi kéményseprővel koccintottak az ünneplők. (Fotó: Fortepan / Urbán Tamás)

buek (7)

A hideg elől sokszor az aluljárókba húzódtak ünnepelni a bulizók, itt épp 1971-ben. (Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán)

buek (6)

Aki nem akart fagyoskodni, inkább egy féktelen házibulit választott. Ez a kép szintén 1971-es. (Fotó: Fortepan / Nagy Gyula)

buek (5)

Így festett egy pezsgőreklám 1976-ban. Egészen dizájnos volt ahhoz képest, hogy közel 50 éve készült! (Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ)

buek (3)

Az akkor még Felszabadulás térnek nevezett Ferenciek terén ilyen menő bulikellékeket árultak az utcán 1977-ben! (Fotó: Fortepan / Fortepan)

buek (2)

Aki nem az utcán és nem is házibuliban, hanem családi körben szilveszterezett, szintén megadta a módját! Ez a fess fiatalember 1977-ben emelte a poharát. (Fotó: Fortepan / Fortepan)

Nyitókép: Fortepan / Fortepan

Exit mobile version