Közel húszezren kérik: ne kelljen vény az esemény utáni tablettához

Vad Rózsa | 2024. Január 18.
A Patent Egyesület petícióját, hogy recept nélkül legyen kapható az esemény utáni tabletta Magyarországon egy nap alatt húszezren írták alá.

A női érdekvédelemmel foglalkozó Patent Egyesület szerda este petíciót indított annak érdekében, hogy a kormányzat törölje el az esemény utáni tabletta vényhez kötöttségét. Kezdeményezésüket csütörtök estig több mint 19 ezren írták alá – látható a Patent Facebook-oldalán.

Egy külföldi diáklánynak nemrég nem írta fel

egy ügyeletes orvos az esemény utáni fogamzásgátlót, mondván: „nem fog hozzájárulni egy abortuszhoz” – írta a Telex. A Patent szerint döbbenetes, hogy Magyarországon praktizálhat olyan orvos, akik nem tudja, mi a különbség a sürgősségi fogamzásgátlás és a terhesség megszakítás között. Az egyesület követeli, hogy

 

az egészségügyi dolgozók korszerű képzést kapjanak

a női reprodukcióról és legyen a kerettanterv része  a férfiak és nők egyenlőségét hangsúlyozó szexuális nevelés. Az EU-ban jelenleg nálunk és Lengyelországban vényköteles a sürgősségi fogamzásgátló, ám Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy szeretné recept nélkül elérhetővé tenni azt. Ezzel

hazánk maradna az egyetlen olyan tagállam

az Európai Unióban, ahol vény szükséges a tabletta kiváltásához. Az Európai Unió kilenc évvel ezelőtt ajánlotta tagállamai figyelmébe, hogy tegyék vény nélkül elérhetővé az esemény utáni tabletták 120 órás típusát.

Exit mobile version