Unod, hogy mindenhonnan elkésel? Így lehetsz a pontosság mintaszobra

S. Z. | 2024. Április 12.
Ha sehová sem érsz oda időre, azt tiszteletlenségnek vehetik a többiek. A jó hír az, hogy a pontosság tanulható, mutatunk is pár hatékony módszert.

A pontosság a királyok udvariassága” – hangzik a XVIII. Lajos francia királynak tulajdonított mondás, amire a notórius késők gyorsan rá is szokták vágni ironikusan, hogy mivel nem királyok, tőlük nem kell azt várni, hogy a megbeszélt időpontban jelen legyenek.

A késés általában mindenkit zavar: azt is, aki kénytelen várni a másikra, de többnyire annak is kellemetlen, aki nem ér oda időben. Azt nem könnyű megmondani, az emberek mekkora része késik rendszeresen, de készült néhány felmérés. Egy 3000 amerikai felnőtt megkérdezésével készült tanulmány szerint tízből hét baráti társaságban van olyan ember, aki rendszeresen késik, igaz, csak kevesebb mint egynegyedük vallotta be, hogy ő az a barát.

15-20 százalék késik

A megkérdezettek 39 százaléka szerint elfogadhatatlan a késés. És hogy mikortól számít annak? Nos, a válaszok alapján elég elnézően számolnak az amerikaiak, ugyanis átlagosan a 13 percnél hosszabb időt tartják késésnek. Itthon, bár erről nincsenek felmérések, inkább az öt-tíz percet mondhatjuk a határvonalnak. Egy másik amerikai kutatásban az emberek 15-20 százaléka azt mondta magáról, hogy következetesen késik, míg egy harmadik tanulmány szerint a dolgozók 30 százaléka nem ér be időben a munkahelyére.

Nem kell mindenhonnan elkésni, a pontosság tanulható (Fotó: Pexels)

Késés miatt megbeszélések, találkozók és utazások maradhatnak el, és konfliktusforrást jelent a kapcsolatokban. Dr. Fuschia Sirois, a Durhami Egyetem szociálpszichológia professzora szerint az a legnagyobb gond, hogy a késést mások tiszteletlen viselkedésként értelmezhetik. „Ez az igazi hátulütője a késésnek, még akkor is, ha nem volt szándékos – mondta. – Ha más emberek várnak rád, úgy érezhetik, hogy nem számítanak.”

Miért késünk?

De miért késnek egyáltalán az emberek? Ennek számtalan oka lehet. Lehet, hogy az illető olyan emberek között nőtt fel, akik lazán kezelték az idejüket. De az ellenkezője miatt is kialakulhat a késés: ha körülötted mindenki elképesztően pontos, az akár szorongást is okozhat, és egyesek inkább fellázadnak precíz időbeosztás ellen.

Aztán ott van az egyéni hozzáállás az időhöz. Akik jövőorientáltak, azok a döntéseiket a jövőbeli terveik alapján hozzák meg, és ők általában nem késnek el. Mások inkább jelenorientáltak, és a pillanatnyi szükségleteik alapján döntenek. Aki az utóbbi csoportba tartozik, hajlamosabb a késésre, mert kevésbé foglalkozik azzal, hogy mi következik.

Sokszor az embereknek egyszerűn túl sok a dolguk, rengeteg mindent vállalnak, és emiatt bizonyos feladatok késnek vagy elmaradnak. Az is lehetséges, hogy valaki a idegenkedik egy-egy teendőtől. Például ha rendszeresen elkésik egy ismétlődő megbeszélésről, amelynek ugyanaz a témája, lehet, hogy egyszerűen nem akarja elvégezni a feladatot.

Hogyan lehetsz pontos?

A jó hír az, hogy a pontosság tanulható viselkedés. A szokások megváltoztatása időt és erőfeszítést igényel, de kezdetnek íme néhány hasznos módszer:

(Források: Guardian, Psychology Today)

Exit mobile version