Áramkimaradások lehetnek Magyarországon a hőség miatt

F.C. | 2024. Július 18.
Az elmúlt napokban egymás után dőltek meg a villamosenergia-fogyasztási csúcsok.

Sok boltban már hiánycikk a ventilátor és a mobilklíma a másfél hete tartó hőhullám következtében. Az emberek megállás nélkül hűtik az otthonukat napközben és éjjel is. Ez a napi villamosenergia-felhasználáson is meglátszik: az elmúlt napokban egymás után dőltek meg a fogyasztási csúcsok. A Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító mérései szerint kedden este újabb rekordszintet, 7036 MW-ot ért el a hazai hálózat terhelése.

Az RTL Híradónak nyilatkozó energetikai szakértő szerint a rendszer jelenleg annyira leterhelt – a déli, de leginkább az esti órákban –, hogy könnyen előfordulnak meghibásodások és emiatt áramkimaradások lehetnek. “Nem elég, hogy csúcson van járatva a rendszer, de extrém meleg időjárás van. Ami azt jelenti, hogy a műszaki elemek, tehát hogy a trafók és egyebek azok is túlmelegednek, romlik a hatásfoka. Ez okozhat főleg a déli országrészben, ahogy tapasztalták sok helyen, hogy áramkimaradások voltak” – magyarázta Holoda Attila, aki szerint a hálózatot nem ilyen forró nyarakra tervezték. Úgy látja, ezeknek a rendszereknek egy jelentős részében ki kellene cserélni ezeket a trafókat, olyanra, amelyek jobban bírják a hőmérsékletváltozásokat.

A magyar villamosenergia-hálózat üzemeltetője, a MAVIR az időjárás-előrejelzések alapján újabb rekordterhelésre számít. A keddi adatok már az éves csúcsterhelést is megközelítik. Mindezek ellenére azt mondták a vállalatnál, hogy vannak tartalékkapacitások, a rendszert pedig folyamatosan fejlesztik.

Amúgy a hőségben napi 6 ezer Megawattóra villamosenergiát fogyasztanak a légkondik Magyarországon, azaz a teljes áramfelhasználás 5,5 százalékát. Ha ez a hőhullám egész júliusban kitart, akkor egy átlagos magyar családnál légkondikként körülbelül 15 ezer forint extra villanyszámlát fog ez jelenteni napi 10 órás használatnál.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version