Ez a Balaton egyik legnagyobb veszélye, de csak kevesen tudnak róla

S. Z. | 2024. Július 24.
Pár száz méterre a parttól húzódik az úgynevezett marásvonal, egy árokszerű képződmény, ami főleg a déli parton okozhat bajt.

A nyári időszakban szinte minden héten több ember belefullad a Balatonba, idén pedig rengeteg a sérülés is. A vízimentők most egy olyan dologra hívták fel a figyelmet, amely életveszélyes lehet a strandolók számára, mégis csak kevesen tudnak róla: ez az úgynevezett marásvonal, egy víz alatt húzódó árokszerű képződmény. A vízimentők erről Szakter Rolandot, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referensét kérdezték. 

Mintha beesnél egy árokba

„A legnagyobb veszélyt az úgynevezett marásvonal jelenti, ami különösen a déli parton hangsúlyos – mondta a vízimentők honlapján megjelent interjúban Szakter Roland. – Az északi part egy gyorsan, de egyenletesen mélyülő mederrel rendelkezik. A déli parton sokkal szélesebb ez a sekély vizes rész, viszont amikor elérjük a marásvonalat, ott sokkal nagyobb arányú a mélyülés, mint az északi parton.”

Fürdőzők a balatonboglári Platán strandon 2024. július 12-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A szakember szerint ez azt jelenti, hogy

a víz két métert is tud mélyülni akár 30-40-50 méteren belül. Általában ez már 150-180 centiméteres vízmélységnél elkezdődik.

Az ember azt érezheti, hogy néhány méteren belül eltűnik a talaj a lába alól, mintha beesne egy árokba. A hirtelen mély víz miatt pánikba eshetnek az emberek, még a jó úszók is, ami tragédiához vezethet.

Marásvonal a Balatonon. Kattints a képre az interaktív térképhez (Forrás: Vízügy.hu)

A marásvonal valahol közelebb, valahol távolabb esik a parttól, a keszthelyi medencében viszont nincs. Eléréséhez minden esetben túl kell menni a kijelölt strand határán, vagyis marásvonal jelentette veszélyt úgy lehet elkerülni, ha a fürdőzők a bóján belül maradnak. A marásvonal parthoz a legközelebb Bélatelepnél és Siófoknál, az Aranyparton, valamint Balatonföldvárnál helyezkedik el, de ezeken a helyeken is a kijelölt fürdőterületen kívül található.

A külső marásvonal

Van egy másik marásvonal is a déli parton, ami közelebb van a parthoz, és a hullámzás miatt alakul ki – ez a külső marásvonal. Ez egy sokkal kisebb, mintegy 50 centis mélyedést jelent.

„Ilyenkor látjuk azt, hogy ötven méterrel beljebb térdig ér a víz a másik fürdőzőnek, meg nekem is térdig ér, de köztünk lehet egy 50-60 centiméteres mélyedés”

– magyarázta Szakter Roland.

Forrás: Vízügy.hu

Ehhez még hozzájönnek a meder kiemelkedései, az úgynevezett turzások, amelyek a marásvonallal együtt elsősorban a gyerekek számára lehetnek veszélyesek. Tipikus déli parti jelenség, hogy sokáig térdig ér a víz egy felnőttnek, aztán egy rövid szakaszon mellkasig, aztán megint térdig. Egy ilyen részen elmerülhet egy kisgyerek, ezért nem szabad a sekélynek tűnő vízbe sem egyedül beengedni a kicsiket.

Ugrálás vízibicikliről

A marásvonal akkor is bajt okozhat, ha a strandoló vízibicikliről ugrál vagy csúszik be a vízbe. Eleinte azt érezheti, hogy van meder alatta, aztán a következő ugrásnál már nincs, mert elsodródott a marásvonal fölé. Ilyenkor is pánikba eshetnek az emberek. Főleg akkor fordulhat elő ilyen, ha a part irányába ugranak, és emiatt a mély víz, a tó belseje felé lökik a vízibiciklit.

A vízibicikliről, SUP-ról vagy matracról való ugrás nemcsak a hirtelen mélyülő víz, hanem a meder kiemelkedései, a turzások miatt is veszélyes lehet. „Bebiciklizik, beevez valaki, megnézi, hogy elég mély-e a víz a fejesugráshoz, de azt már nem veszi észre, hogy elrúgta magát onnan, és egy turzás fölé kerül. Megint beugrik, mondjuk félméteres vízbe, és meg is van a gerinctörés” – figyelmeztetett a vízügyi szakember.

A turzások ráadásul mozognak, egy vihar után egy héttel már teljesen máshol lehetnek. A marásvonal pozíciója viszont nagyjából állandónak tekinthető évről évre.

Exit mobile version