„Nem is akartam elhinni” – Egy magyar édesanya is futott az olimpia lánggal

Szászi Csenge | 2024. Július 24.
Április 16-án, Görögországban, az ókori olimpiai játékok helyszínén lobbant fel a párizsi olimpia lángja, ezt követően pedig elindult a fáklyás váltó is. Az idei évben egy kétgyermekes magyar édesanya is képviselte hazánkat a futók között.

Az olimpiai láng már évszázadok óta az olimpiai játékok szimbóluma, így nem kezdődhet el a torna a fáklyás futás nélkül. Az ókori hagyomány 1928-ban vált a modern olimpia részévé, a cél az volt, hogy az égő fáklyát Görögországból elvigyék a játékok helyszínére.

Idén április 16-án is az ókori játékok helyszínén lobbant fel a párizsi olimpia lángja, majd ezt követően elindult a fáklyás váltó is. A stafétát Basile Boli francia válogatott és Bajnokok-ligája győztes labdarúgó indította útjára. A párizsi olimpiai szervezői tíz nappal később vették át a fáklyát, ezt követően pedig két és fél hónapon keresztül több mint négyszáz francia települést érintett a láng útvonala.

Az idei évben egy kétgyermekes magyar édesanya is tagja volt az olimpiai fáklyafutók körének. Kollár Zsuzsi egy multinacionális vállalat hazai abroncsgyárában dolgozik, azonban szabadidejében, amikor csak teheti futóedzésekre jár. Ennek köszönhetően már számos versenyen megmérettette magát, és szép eredményeket zsebelt be.

„Valószínű, hogy édesapámtól örököltem a sport szeretetét”

Zsuzsi nemcsak a sport szeretetét, hanem hiperaktivitását is édesapjától örökölte, aki szintén futó volt. Ennek ellenére, ahogyan az az esetek többségében lenni szokott, általános iskolában Zsuzsi is rengeteg sportot kipróbált. Kezdetben a judo világába kóstolt bele, ezt követte a kosárlabda, majd gimnáziumban a futóedzések. A középiskola befejeztével a futás is alábbhagyott, azonban a sport szeretete egy percig sem csillapodott. A fiatal nő ezt követően lovagolni kezdett, amit annyira megszeretett, hogy vett is egy lovat.

„2014-ben született meg az első kisfiam, szóval körülbelül 6-7 éve kezdtem el megint rendszeresen futni és magas intenzitású edzéseket végezni. A második gyermekem születése után egyszer csak összetalálkoztam Kovács András tanár úrral, akihez még a gimnáziumban jártam futóedzésekre. Természetesen szóba került a futás is, ekkor mondta, hogy felnőtteknek is tart edzést, ahova bárki mehet” – mesélte Zsuzsi, aki a találkozás után már heti rendszerességgel járt egykori edzőjéhez.

„Teljesen más az, amikor nemcsak elindulok a vakvilágba, hanem tényleg valaki célzottan ad tanácsot és megmondja, mit hogyan csináljak. Futni mindig is szerettem, de ha tudtam volna, hogy nem csak tizenévesek számára van ilyen lehetőség, akkor valószínű, hogy már hamarabb is elmentem volna.”

Kollár Zsuzsi az olimpiai lánggal (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)

A kétgyermekes édesanya azonban az évek alatt annyira rákapott a futás ízére, hogy gyakran jár különböző futóversenyekre is, amelyekről rendkívül szép eredményekkel távozik. A fáklyaváltó után 2 nappal az OLM rövidtávú Triathlon OB-n a női váltóban 2. helyezést értek el. Egy, Németországban megrendezett versenyen pedig első helyen végzett a saját korcsoportjában.

Kollégáinak köszönhetően idén ő is az olimpiai fáklyafutók között képviselte hazánkat

Zsuzsi elmondása szerint munkahelye, a Bridgestone a párizsi olimpiai- és paralimpiai játékok világszintű támogatója, így a vállalatnak lehetősége volt arra, hogy 20 kollégája részt vegyen az olimpiai lángváltóban. Ezt különböző kritériumokhoz kötötték, majd a munkatársak jelölései és szavazatai alapján választották ki, hogy kik képviseljék Magyarországot a rangos eseményen. A kollégák döntése alapján Zsuzsi is megkapta a nemes feladatot, hogy Franciaországban fáklyával fussa le a megadott távot.

Először nem is akartam elhinni!

– mesélte, majd így folytatta: 

„Nagyon köszönöm a lehetőséget a kollégáimnak. Ezen felül mivel a cég a Marathon Pour Tous, tömeg-maratonfutás hivatalos partnere is, így a tatabányai gyár több kollégájával közösen még egy 10 kilométeres futóversenyen is részt veszek, amely azokban a napokban lesz, amikor a maraton is. Egyszóval ugyanazon a pályán fogunk futni, amelyen az olimpikonok is futnak. Ez valami egészen elképesztő” – mondta boldogan az édesanya, majd arról is mesélt, hogy milyen üzenete van és mit is jelent számára a több évszázados múlttal rendelkező hagyomány.

„Ilyenkor a földrészek összekapcsolódnak, akárcsak a társadalmak, a barátok, az emberi kapcsolatok. Az olimpia szellemisége megtestesíti a sport szeretetét, a kitartást, a türelmet, a tiszteletet és az elszántságot. Azáltal, hogy végigviszik a lángot szerintem mindenkihez próbálják eljuttatni ezt az üzenetet” – emelte ki.

Zsuzsira már most nagyon büszke a családja, ráadásul ők is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a rohanó hétköznapokban két kisfiú édesanyjaként legyen ideje kedvenc hobbijára.

Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

„Ha futok, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok”

Zsuzsi szerint a futás a napi teendők és a gyermeknevelés mellett remek lehetőséget nyújt a feszültség levezetésére.

Sport nélkül megszámlálhatatlan élménnyel lennék szegényebb. Kevesebb barátom lenne, stresszesebb lennék a mindennapok során és nem kaptam volna ilyen életre szóló lehetőséget, hogy futhatok az olimpiai fáklyával és még sorolhatnám…

Szerencsére a kisebbik gyermekem már megtanult biciklizni, így van, amikor ők mellettem jönnek biciklivel miközben én futok.

Az édesanya azt is hozzátette, hogy szeretett hobbija megtartásához elengedhetetlen a család.

„Nagyon sokat köszönhetek a férjemnek és a szüleimnek, hogy lehetővé teszik azt, hogy elmenjek 1-1 órára futni.”

Édesanyaként hogyan illesszük be a hétköznapjainkba a mozgást és hogyan szerezzünk elég motivációt?

Zsuzsi szerint a kulcs a rendszerességben rejlik. Úgy véli, érdemes aprólékosan hozzászoktatni a testünket a mozgáshoz, éppen ezért kezdetben már egy kisebb séta, vagy kocogás sokat segíthet a rendszerességben.

Ha egyszer elkezded, az idő előrehaladtával kevésbé leszel fáradt. Ezek a dolgok nagyon sokat számítanak. Ha van egy fél órád és picit elmész sétálni, vagy gyalogolni, mindig egyre jobb és jobb leszel saját magadhoz képest, ez nagyon jó önbizalmat és inspirációt tud adni. Természetesen mindenkinek más a motivációja, valakinek az, hogy minél gyorsabb legyen, valakinek pedig az, hogy élvezze és kikapcsolódjon.”

Exit mobile version