5 tipp a leégés fájdalmának gyors enyhítésére

nlc | 2024. Augusztus 17.
A nyárnak két hátulütője van: a szaharai forróság és a napégés, ami ráadásul fáj is. Szerencsére azonban van pár tippünk az enyhítésére.

Bármenyire is imádjuk a nyarat, sajnos – mint mindennek – ennek is megvan a rossz oldala. Ez pedig a hosszabb szabadban töltött időszakok gyakorlatilag elkerülhetetlen következménye: a leégés. Mert hiába kened magad vallásosan fényvédővel, veszel fel kalapot és igyekszel ki sem mozdulni az árnyékból, valahogy mégis bepirulsz. És a bőröd nem elég, hogy rákvörös, de fáj és lüktet is. Van viszont néhány módszer, amivel hatékonyan és gyorsan enyhítheted a kellemetlenséget.

Hűtsd le magad

Nem meglepő módon, amikor a bőröd lángol, a víz jelenti az egyik legjobb megoldást. Egy hidegzuhany vagy egy kád hűvös víz sokat segít a bőr hőmérsékletének és a gyulladás csökkentésében. De vigyázz, ne told túl: a hosszú áztatás kiszárítja a bőröd, ami most nem tenne jót. A zuhanyzáshoz pedig egy extra tipp: hagyd alacsonyan a víznyomást, hogy ne terheld túl a bőrt.

Hidratálj

Mint mondtuk, a leégés esetén különösen fontos, hogy ne száradjon ki a bőröd. Így amikor kilépsz a zuhany alól, még amíg nedves a tested, kend be jó alaposan testápolóval. A hidratálókrémet a leégés utáni első napokban minél gyakrabban alkalmazd, de csak azután, hogy lehűltél. Máskülönben csapdába ejted a hőt, ami csak még több fájdalomhoz vezet.

Jelenet az Agyő, nagy ő című filmből. (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

A napégés nemcsak a bőrfelületről, de a tested többi részétől is elvonja a folyadékot, ami gyorsan dehidratálttá tehet. Ezért nagyon fontos, hogy belülről is hidratálj: igyál sok vizet, esetleg elektrolitokkal teli sportitalokat.

A legjobb természetes gyógymód

Az aloe vera zseléje nyugtató és hűsítő hatású, így mindenképpen érdemes alkalmazni leégés esetén. Gyulladáscsökkentőként segít a fájdalom és a kellemetlen érzések kezelésében is. A titok csak annyi, hogy vagy közvetlenül a növényből juss hozzá a gélhez, vagy olyan terméket válassz a boltban, ami illatanyag mentes.

Szintén gyorsan ható természetes módszer, ha vizes kendőt vagy törölközőt teszel az érintett területre. A jégakku nem jó, mert az csak tovább ront a helyzeten.

via

Exit mobile version