365 napos fényvédelem

hirdetés | 2024. Szeptember 12.

Miért kenj fel fényvédőt minden nap

Szükséges a napfény, mert elengedhetetlen forrása az életnek, jó hatással van a közérzetünkre, elengedhetetlen a D-vitamin szintézishez, sőt egyes betegségek tüneteit is csökkenti. De kárt is okozhat, rövid távon a napégést és a hámlást, hosszú távon pedig a bőr szerkezetének károsodását

Fototípus szerinti fényvédelem

Bőrünknek a melanin nevű pigment ad színt, amelyet a melanocitáknak nevezett sejt termel. Attól függően mennyit tartalmaz a bőrünk, különféle fotótípusokba tartozunk. A Fitzpatrick-skála féle 6 fototípus alapján be lehet azonosítani a bőr érzékenységét az UV-sugarakra, ez határozza meg a kockázatokat és a szükséges védelmet. Minél alacsonyabb a fototípus, annál magasabb védelmet igényel a bőr. A fototípuson túl bőrünk érzékenységét befolyásolja még az életkorunk, hogy mennyit vagyunk kint a napon, a családi hajlamunk, az anyajegyeink száma, és a már meglévő bőrbetegségeink. A különböző problémákra ugyanis léteznek speciális fényvédők.

Az UVA a fő bűnös

Az UV spektrum nem csupán UVB-sugárzásból áll. Az UVB-sugarak az UV-spektrum mindössze 5%-át képviselik, míg az UVA 95%-át. Az UVA-sugarak felelősek a melanómák többségéért. Így ha a bőrrákról és a photoagingről beszélünk mindig az UVA elleni védelem jusson eszünkbe, és ne csak az SPF-faktort figyeljük a csomagoláson, hanem keressük UVA pecsétet vagy a PA jelölést is. Egyéni igények alapján döntsünk a védelem erősségéről, hiszen nem mindig a legerősebb a legjobb. Az UVA sugarak szinte egész évben jelen vannak, az ablakon keresztül a beltérbe is bejutnak, míg az UVB mennyisége az évszaktól, szélességtől, napszaktól és tengerszint feletti magasságtól függ.

Ne tedd el a fényvédőt télire

A föld felszíne elnyeli a nap UV-sugárzásának egy részét, a másikat visszatükrözi. A hó például az UV-sugárzás 80%-át visszaveri, ha tehát síelni mész, még fokozottabban kell figyelned a fényvédelemre. De a túrázásnál sem vagy biztonságban: minél magasabban tartózkodunk a légkörben, annál erősebb a sugárzás, ami körülbelül 2%-kal növekszik minden 100 méteres magasságkülönbség után. A homok körülbelül 15%-át tükrözi vissza a sugaraknak, a víz 25%-ot. Víz alatt is barnulsz, 40 cm-es mélységben az UV-sugárzásnak való kitettség a felületre érkező UV-sugárzás még mindig 40%-át teszi ki.


A borús napok is veszélyesek

Az UV-sugárzás felhőtakaró hiányában a legmagasabb, de a felhőzet ellenére is jelentős lehet. Ha a felhőréteg nem túl vastag, a nap UV-sugárzásának akár 80%-a áthalad rajta. A köd jelenléte a légkörben még növelheti az UV-sugárzásnak való kitettséget. Ugyanaz az érzéki csalódás érvényes az esetében, mint amikor a fürdés csökkenti a hőérzetet, ezért könnyebben leégünk. A felhők jelentős mennyiségű UV sugarat engednek át, addig az infravörös sugarakat, azaz a hőt, könnyebben kiszűrik, így csökkentik vagy szüntetik meg a legégés veszélyére figyelmeztető jelzést.

A bőr védekező rendszerének károsodása

Megfelelő fényvédelem nélkül erős napfénynek kitett bőr védelmi rendszerei gyengül, a felhám sebezhetőbbé válik az idegen testekkel, valamint a daganatok kialakulásával szemben. Az UV-sugárzás DNS-elváltozásokat hoz létre, amelyek hosszú távon rákos sejtek megjelenését okozhatják. Kezdetben ezek az elváltozások maguktól megjavulnak, így a sejtek életképessége helyreáll, azonban, ha a rendszer, azaz a bőrünk „túlterhelődik” – például több intenzív, fényvédelem nélküli napozás során – a szervezet már nem lesz képes a javításokra.


Photoaging, azaz napfény okozta öregedés

Az UV-expozíció hatásai felhalmozódnak, a napfénykárosodás teljes mértéke nem látszik azonnal. Az UV fény károsítja a bőrt és az alatta lévő kötőszövetet, ami ráncok és vonalak kialakulásához vezet. Ezenkívül csökkenti az antioxidánsok koncentrációját a bőrön, miközben növeli a pigmentációt. Minden típusú sugárzás rendkívül káros a bőrre, a számítógépekről és telefonokról érkező kék fény is, ezért fontos a fényvédő széles spektrumú védelme. A napfénynek kitett bőrnek intenzívebb hidratálásra van szüksége, mert a nap elpusztítja a bőr védőrétegének létfontosságú lipidjeit és felgyorsítja a víz párolgását, ezért olyan modern fényvédőt keressünk a patikákban, amelyek extra hidratáló összetevőket, és DNS védő antioxidánsokat tartalmaznak.

Sokunknak csak a tűző napon jut eszébe, hogy naptejet használjon, vagy ha tudja, hogy egész nap a szabadban tartózkodik majd. A véletlenszerű expozíció fogalma pedig már létezik: amikor nem gondoljuk, de mégis ki vagyunk téve a napsugárzásnak például munkába menet, a kávézó teraszán, a kutyát sétáltatva a ház körül, hiszen ezek mind növelik a napsütésnek kitettséget. Ha a nyáron használt termékünk elfogyott, akkor látogass a Dermo.hu webshopra, ahol éppen ezért egész évben, azaz 365 napban kapható a fényvédő utánpótlás.

Írta: Balla Réka, dermokozmetikai tanácsadó

Exit mobile version