Ezt árulja el a személyiségünkről az, hogy milyen filmes műfajokat szeretünk

Sz.Cs. | 2024. Szeptember 28.
Mindannyiunknak van egy kedvenc filmje, azonban meglepődnénk, hogy ez mennyi mindent elárulhat a személyiségünkről.

Mindannyiunknak van kedvenc hobbija, illetve érdeklődési köre, azonban ezek nem mindig találkoznak. Ha fel kéne sorolnunk olyan tevékenységeket, amelyek szinte bárkit képesek összehozni, valószínű, hogy a szórakoztatóipar egyik legnépszerűbb formáját, a filmeket, illetve a sorozatokat mondanánk. A filmeket illetően mindenkinek vannak örökzöld favoritjai, na meg persze van kedvenc műfaja. Meglepő, de a kedvenc műfajunk sokat elárul a személyiségünkről, továbbá arról, hogy kik is vagyunk valójában. Természetesen a filmválasztásaink alapján nem lehet pontosan meghatározni a tulajdonságainkat, ennek ellenére a kutatások azt mutatják, hogy a személyiségünk nagyban befolyásolja azt, hogy mi megy a képernyőn. Cynthia Vinney médiapszichológus úgy döntött, hogy megpróbálja feltárni az “összes” filmekkel, illetve pszichológiával kapcsolatos kutatást és megpróbálja megérteni, hogy egyes műfajokat miért szeretünk jobban, mint másokat. 

Ezt árulja el a személyiségedről az, hogy milyen filmes műfajokat szeretsz

Romantikus vígjáték

A kutatásokból kiderült, hogy az emberek, akik legtöbb alkalommal a romantikus filmekkel szeretnek kikapcsolódni és gyakran visszatér a Titanic, a Szerelmünk lapjai vagy a Büszkeség és balítélet a nappalijukba inkább extrovertált személyiségek és zárkózottabbak. Nincs bajuk azzal, ha társaságba kell menni, sőt, nagyon is szerethetőek, azonban egy kimozdulás számukra nagyobb lélegzetvételt jelent. Szeretnek a komfortos környezetükben programozni, de nem annyira vevők az új ötletekre. 

Horror

A horrorrajongók általában introvertáltabb személyiségek, jelen van az életükben a szorongás, ráadásul nem igazán szeretnek társaságba járni. Az is lehetséges, hogy a szorongóbb emberek azért szeretik a horrorfilmeket, mivel az otthonuk biztonságából élhetik át őket. A kutatások azt mutatják, hogy a horrorrajongók kevesebb empátiával rendelkeznek, így nem annyira zavarják őket a felkavaró jelenetek, hiszen kevésbé tudnak azonosulni az áldozattal. 

Jelenet a Mosolyogj második részéből (Fotó: IMDB)

Vígjáték

Azok az emberek, akik rajonganak a vígjátékokért, fogékonyak lehetnek a filmekben bemutatott ötletekre, ennek ellenére a való életben nem nyitottak a kihívást jelentő helyzetekre, programokra. Előfordulhat, hogy időnként menekülnek a felelősség alól, de ez nem azt jelenti, hogy nem megbízhatóak. Tisztában vannak vele, hogy az élet olykor kemény kihívások elé állítja az embert, ezzel pedig megpróbálják elviselhetőbbé tenni a mindennapokat. 

Dráma

A drámafilmek széles skálán mozognak, azonban mindegyikben van egy közös nevező, mégpedig az, hogy olyan témákat mutatnak be, amelyek elgondolkodtatnak minket, levonhatjuk belőlük a tanulságot. Azok, akik szeretik a drámát általában extrovertált személyiségek, akik nyitottak az új ötletekre, szeretnek tartalmas élményeket szerezni. Nemcsak a szórakoztatás miatt szeretnek filmet nézni, hanem azért is, hogy emberi történeteket, tapasztalatokat ismerjenek meg, amikből aztán levonhatják a tanulságot. 

It ends with us (Fotó: Profimedia)

Animáció

Az animációs filmeket általában a gyerekekkel hozzák összefüggésbe, azonban ez az a kategória, amely minden korosztályt, nemtől függetlenül a képernyő előtt tart. Azok az emberek, akik nagyon szeretik az animációs filmeket fontosnak tartják a szoros családi köteléket, továbbá az átlagosnál empatikusabbak is. 

Akció

Az akciófilmek kategóriája az egyik leggyakrabban tanulmányozott műfaj, amelynek van néhány közös vonása a horrorral. Azok, akik szeretek az akciófilmeket, általában szenzációt és kalandot kereső férfiak, ők pedig szintén kedvelik a horrort. Ennek ellenére van néhány eltérés is. Kevésbé hajlamosak a szorongásra, azonban hajlamosabbak olyan filmeket keresni, amelyben sok agresszió van. Egyesek a saját agressziójukat ezeken a filmeken keresztül vezetik le. 

Exit mobile version