Ha ezen munkakörök valamelyikében dolgozol, a te munkádat is elveheti az AI

Á.K. | 2024. Szeptember 28.
Egyre több olyan terület akad, ahol kevesebb munkaerőre lesz szükség a mesterséges intelligencia térnyerése miatt, sőt a jövő időt egyes esetekben már most áttehetjük jelen időbe. Vajon a te munkádra is veszélyt jelent az AI? Egy friss adatsorból az is kiderül.

Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) most megjelent adatsora megmutatja, melyik munkakörök kerülhetnek a leginkább veszélybe a mesterséges intelligencia miatt. Számos munkahely fog megszűnni a következő években, mert ki tudják váltani az AI segítségével. Bár az alábbi adatok Amerikából származnak, feltételezhetően Európában is hasonló módon alakulnak majd a tendenciák – derül ki a Portfolio cikkéből.

A belépő szintű irodai munkákra nagy hatással lesz az AI (fotó: Kira Hofmann/Photothek via Getty Images)

A jó hír, hogy azt jósolják, hogy az AI nem tömeges munkanélküliséghez, hanem az emberek átképzéséhez és pályaváltásához vezet majd. Tíz év alatt több mint 2 millió munkahely megszűnésére számítanak az USA-ban, és ennek a 18%-át a pénztárosok teszik ki az önkiszolgáló pénztárgépek és az online vásárlás további térnyerése miatt.

Komoly visszaesés várható az ügyfélszolgálati munkatársak és az irodai ügyintézők köreiben, és gyorséttermi szakácsokból is kevesebbre lesz szükség – ellenben a rendes éttermekben több szakács kell majd.

Nem jönnek jó idők

Arányaiban a szövegszerkesztő-gépíró munkatársak száma csökkenhet leginkább, belőlük majdnem 40%-al kevesebbre lesz szükség. A telemarketinges területen 15 százalékkal kevesebb munkahely áll majd rendelkezésre, de az iratkezelők/iktatók, a bérszámfejtők és a varrógépkezelők sem érezhetik magukat biztonságban.

Az érintett munkakörök elsősorban belépő szintű pozíciók, ahol a feladatok nagy része könnyen automatizálható. Az irodai munkakörök területén az AI biztosan nagy változásokat hoz majd, az informatikai ágazat lesz a leginkább érintett.

Exit mobile version