Lehullt a lepel: ők állnak az üvegvisszaváltó automaták biznisze mögött

F.C. | 2024. Október 14.
Új információk derültek ki a visszaváltó automatákról.

Már hónapok óta mindennapjaink része a kötelező visszaváltás, eddig azonban nem sok szó esett arról, hogy ki gyártja az automatákat. Az Index megtudta, hogy a visszaváltó automaták meghatározó része mögött egy norvég gyökerű, multinacionális vállalat, a Tomra áll. 

A cégnél azt nyilatkozták a portálnak, hogy jelentős tapasztalattal rendelkeznek a hulladékkezelés és újrahasznosítás terén, több mint 100 országban vannak jelen, és számos országban sikeresen működtetik a betétdíjas visszaváltási rendszereket. Tapasztalataik szerint a rendszer magyarországi  felfutása sokkal gyorsabb volt, mint más országokban.

Till Attila műsorvezető, a MOHU nagykövete a visszaváltó automata, a REpont működését mutatja be a biatorbágyi Príma üzletnél – Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A vállalatnál azt is elmondták, hogy az volt az egyik legnagyobb feladat, hogy a kereskedők megfelelő helyet találjanak az automatáknak. Minden bolt saját döntése, hogy hová telepítsék az üvegvisszaváltót, ám – beszámolójuk szerint – sok bolt esetében akár 20 százalékos vásárlói forgalomnövekedést is tapasztalható volt. A helyszínválasztás során a legjobb megoldásnak az bizonyult, ha az automatákat az áruházak bejáratának közelében helyezték el – fűzték hozzá.

Ami az automatáikat illeti, a Tomránál hangsúlyozták, hogy a legfejlettebb szenzoralapú válogatási technológiát alkalmazzák, ami lehetővé teszi a hulladékok pontos, gyors és hatékony szétválasztását, növelve az újrahasznosítási arányokat, egyúttal csökkentve a szennyeződések arányát. Mostanáig amúgy több mint 1500 nagy kapacitású visszaváltó automatát telepítettek Magyarországon, amelyek anélkül is képesek nagy mennyiségű hulladék kezelésére, hogy napi szintű ürítést igényelnének, illetve leállnának.

Exit mobile version