Jó hír az édesítőszer kedvelőknek: ez a cukorhelyettesítő veszélytelen

N.O. | 2024. December 07.

A szacharin fogyasztása még jóval nagyobb mennyiségben is veszélytelen – írja a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy a friss adatok szerint ez az édesítőszer nem károsítja DNS-t, és fogyasztása a rák kialakulásának kockázatával sem hozható összefüggésbe.

Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat a (EFSA) tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy a friss adatok szerint ez az édesítőszer nem károsítja DNS-t, és fogyasztása a rák kialakulásának kockázatával sem hozható összefüggésbe.

(Fotó: Getty Images)

A friss információk szerint az EFSA a korábbi mennyiség majdnem duplájára emelte a szacharin megengedhető napi beviteli értékét (ADI) – 5-ről 9 milligramm/testtömegkilogramm/napra. Az ADI azt a mennyiséget jelöli, amelyet egy életen át naponta fogyaszthatunk egy anyagból anélkül, hogy az egészségi kockázatot jelentene.

A tabletták általában kicsit nehezebben oldódnak, mint a folyadékok, ezért ezeket inkább csak utólag, kávéhoz, teához használjuk. Mindegyik intenzív édesítőre érvényes, hogy figyelni kell az óvatos, fokozatos adagolásra, vagyis egyszerre csak kis mennyiséget tegyünk az ételekbe.

Exit mobile version