3-as babák

Székelyhidi Ágnes | 2007. Augusztus 03.

3-as babák: A számmisztika szerint mindenki 3-as, aki 3-án, 12-én, 21-én vagy 30-án született.

Jellemzői: A 3-as babák, kisgyermekek mozgékonyak, kíváncsiak és vidámak. Nehéz őket „kordában” tartani. Nagy a mozgásigényük és a tudásszomjuk. Ezért fontos elegendő mozgásteret biztosítani számukra, de a kellő óvintézkedéseket is meg kell tenni a biztonságuk érdekében. Kíváncsiságuk sokkal erősebb, mint az óvatosságuk. A félelemérzés pedig jóval később alakul ki. Természetesen nem szabad túlóvni, mert azt korlátozásnak éli meg, és attól feszült, ingerült lesz. A mozgásszabadság az öltöztetésükre is vonatkozik: csak szellős, laza ruházatot adjunk rá, olyat, ami nem korlátozza a mozgásban.

A 3-as kisgyerekek tudásszomja és érdeklődése szinte kielégíthetetlen. Épp ezért nem lehet elég korán elkezdeni a meseolvasást és a mondókatanítást. Természetesen ezt is játékosan, lazán érdemes tenni, mert ha bármit erőltetnek a szülők, amihez épp nincs kedve, akkor abból ellenállás és vita lesz. Rendkívül gyors a felfogása, éles eszű és tanulékony. Érdemes rejtvényekkel, szójátékokkal vagy találós kérdésekkel fejleszteni a képességeit. Mivel jó a fantáziája, ő maga is kitalálhat meséket, amikkel szórakoztathatja a családot. Ugyanis imád szerepelni, született előadóművész! Már pici korában jó a humora, sőt a humorérzéke is. Szeret nevetni és nevettetni.





Sajnos a kitartás, a szorgalom nem az ő „műfaja”. Elég felületes és türelmetlen. Nem szeret túl sokáig egyfajta tevékenységet csinálni. Ha ráun valamire, gyorsan belekezd valami másba. A szétszórtság később is gondot okozhat a tanulásban, ezért korán oda kell figyelnie a szülőknek erre. Sok türelem kell ahhoz, hogy a kitartásra és az összeszedettségre rá lehessen venni.
A 3-as kisgyermekek könnyen teremtenek kapcsolatot társaikkal és a felnőttekkel is. Barátkozós, társasági emberek, akik nem szeretnek egyedül lenni és unatkozni. Az ingerszegény környezet káros lehet a fejlődésükre. Ezért jó, ha sokat kirándul a család, sportol vagy kulturális programot szervez rendszeresen!

Ami a fiúkra jellemző: A 3-as kisfiúkra gyakran rámondják, hogy hiperaktívak. Pedig csak olyanok, mint a kiscsikók: mozgékonyak, szertelenek, elevenek. Se a mozgásukat, se a beszédüket nem könnyű kordában tartaniuk. Amikor csendben egy helyben kell ülni vagy feküdni, az kész kínszenvedés a számukra. A délutáni alvásról elsőként szoknak le, és az esti elalvás is csak a „végkimerülés” állapotában megy. Emiatt fontos a rendszeres mozgás, a sport már pici korban. Főleg a labdajátékokban és az atlétikában tehetségesek.
A családban és a közösségben is népszerűek, mert őszinték és vidámak. Nem haragtartóak, nem bosszúállóak és nem sértődékenyek. Gyorsan elfelejtik a sérelmeiket, és könnyen megbocsátanak.
Könnyen tanulnak, de könnyen és gyorsan felejtenek is. Érdemes a memóriájukat versekkel, mondókákkal fejleszteni, mert ez az iskolai tanulmányaikat segítheti később!

Ami a lányokra jellemző: A 3-as kislányok cserfesek, virgoncak és nehezen fegyelmezhetők. Már egészen pici korban ki tudják magyarázni magukat. Vagy az is előfordulhat, hogy addig kérdeznek, míg a felnőtt ki nem fárad, és ráhagyja a gyermekre az egész ügyet. Ebből is látszik, hogy milyen találékonyak, eszesek. Valóban képesek a felnőttek eszén túljárni. Nem szabad rájuk hagyni ezt, mert később idegen környezetben nem biztos, hogy olyan toleránsak lesznek vele, mint egy szeretetteljes családban!
Mindazonáltal érdemes egészen korán elkezdeni az észtornát, mondókák, memóriajátékok formájában. A 3-as kislányok kíváncsisága kielégíthetetlen. A szülőknek a lehető legtöbb és legkülönfélébb kérdésre kell tudniuk válaszolni. Ezt csak „váltott lovakkal” fogják bírni.
Exit mobile version