4-es babák

Székelyhidi Ágnes | 2007. Augusztus 03.

4-es babák: A számmisztika szerint mindenki 4-es, aki 4-én, 13-án, 22-én vagy 31-én született.

Jellemzői: A 4-es babák, kisgyermekek kiszámíthatóak, megbízhatóak és szófogadóak. Rájuk szokták mondani klasszikus értelemben, hogy rendes gyerek. Ő az, aki nem okoz gondot a szüleinek, mindig megcsinálja, amit mondanak neki. Sose vitatkozik, nem felesel és nem szemtelen. Tisztelettudó és jól nevelt, akkor is, ha erre külön nem is tanítják meg.
Biztonságérzete érdekében szüksége van a rendszerességre, a napirendre. Szereti, ha a dolgok mindig azonos időben és azonos helyen történnek. Fontos számára, hogy tudja, mi következik, mert a rutin megnyugtatja. Ha viszont valami miatt megváltozik a rend, kibillen, és nagyon frusztrált lesz. Bele is betegedhet, ha nincs előre felkészítve a változásra. Például egy költözés vagy közösségbe lépés komolyan megviselheti. Ezért fontos, hogy a régi, megszokott tárgyai vegyék körül az új helyzetben is!





A 4-es kisgyermek szabály- és tekintélytisztelő. Mindig tudja, hogy milyen szabályokhoz kell igazodnia. Ezeket sose szegi meg. Azt is pontosan érzékeli, hogy ki a főnök a családban vagy a közösségben. Erre az emberre felnéz, és lesi minden szavát. Nem esik nehezére az utasításokat, a feladatokat végrehajtani. Sőt jól érzi magát, ha hasznos lehet. Ezért érdemes bevonni őt a házimunkába, mert az nem teher, hanem élvezet számára, ha látja, hogy van eredménye a közreműködésének. Ez a tapasztalat a későbbiek során meghatározó lesz számára!
A 4-es kisgyermek szorgalmas, kitartó, precíz. Néha ráfogják, hogy koravén, pedig ez csak amiatt van, hogy ő komolyan veszi a feladatait, akár rendrakásról, akár tanulásról van szó.
Kissé fantáziátlan és nehézkes. Ezért érdemes olyan játékokba bevonni, ahol szükség van a kreativitására. Akár mesélhet is a szülő neki úgy, hogy a végét a gyermeknek kell kitalálnia. El is lehet játszani figurákkal, bábokkal az adott történetet.

Ami a fiúkra jellemző: A 4-es kisfiúk zárkózottak, bizalmatlanok, nehezen barátkoznak. Ha egy 4-es kisfiúnak sikerül összebarátkoznia a játszótéren vagy a közösségben egy társával, akkor ahhoz a kisgyerekhez ragaszkodni fog. Ő az, aki képes életre szóló barátságokat kötni már kicsi korában.
A 4-es kisfiúk nem szeretik az új dolgokat. Előfordulhat, hogy megsértik a nagyszülőket vagy a családi barátokat, mert nem értékelik az új játékokat. Szívesebben játszanak a régi, ütött-kopott, de megszokott játékaikkal.
Nem lehet rájuk erőltetni semmit, mert lehet, hogy látszólag megteszik, amit mondanak nekik, de a belül egyre növekvő frusztráció megbetegítheti őket. Csak lassan, türelmesen érdemes a változtatásra, az újításra rávenni őket.
A merevség egy erős belső önfegyelmet takar, ami a későbbiekben, a tanulmányai és a munkája során nagyon hasznos lesz!


Ami a lányokra jellemző: A 4-es kislányok szerények, szégyenlősek, félénkek. Amíg más gyerekek sorolják, hogy mi mindent kérnek karácsonyra vagy a szülinapjukra, addig a 4-es kislány rábízza a döntést a szüleire. Semmiképpen sem akar gondot okozni imádott szüleinek.
Szívesen és sokat segít otthon. Ne zavarjuk el azzal az indokkal, hogy „örülj, hogy még gyerek vagy, menj inkább játszani!”. Neki az is játék, ha együtt porszívózhat anyuval, vagy a garázsban adogathatja apunak a szerszámokat.
Játékai között is több használati tárgy másolata található. Sőt egy kiszuperált habverőt vagy lábast is adhatunk neki játszani.
Nagyon okos, jó logikai képességei vannak. Ezért érdemes már korán megismertetni a számokkal és a számolás játékos módjával. Nagyon fogja élvezni. Különösen akkor, ha egy-egy matematikai feladatot el is lehet játszani a babáival, vagy akár kavicsokkal! Ezzel komolyan megalapozhatjuk az iskolai sikereit! 
Exit mobile version